Comics

Voelbare dreiging in post-apocalyptische What’s The Furthest Place From Here

Een enorm vage verhaallijn, minimale dynamiek in de tekeningen en vooral korte dialogen. Alles bij elkaar zou de post-apocalyptische comic What’s The Furthest Place From Here een grote bron van ergernis moeten zijn voor de moderne striplezer. Maar waarom is het dan een regelrechte pageturner?

What’s The Furthest Place From Here is de zoveelste post-apocalyptische comic die recent is uitgekomen bij uitgeverij Image. Naast successerie The Walking Dead, schetsen ook East of West, Little Bird, Undiscovered Country, Family Tree, Nocterra, Ultramega en Geiger een wereld na een grote ramp.

En toch springt What’s The Furthest Place From Here eruit. Schrijver Matthew Rosenberg en tekenaar Tyler Boss zijn meesters in de opbouw van een verhaal. Ze geven net genoeg hints en plotwendingen om door te lezen, zonder dat ze ook maar iets uitleggen.

Een groep tieners woont in een platenwinkel en heeft een bende gevormd die om te overleven het moet opnemen tegen tieners die wonen in een bank, een bejaardenhuis en op de kermis. Op het moment dat de tieners volwassen worden, gaan ze op onverklaarbare wijze dood. En overal lopen een soort buitenaardse wezens rond, maar wat die eigenlijk willen… Rosenberg en Boss vertellen het de lezer vooralsnog niet.

Naast de vele ‘zwarte gaten’ in het verhaal valt deze comic ook op vanwege het tekenwerk van Boss. Waar comics steeds meer teruggrijpen op de jaren ’90 met grote splashpagina’s en dynamisch tekenwerk, lijkt het tekenwerk van Boss meer op dat van Daniel Clowes en andere meer independent tekenaars die zich ver begeven van de wereld van superhelden. Er gaat een kalmte uit van zijn werk die bijdraagt aan de constante dreiging die heerst boven het hoofd van de tieners. Het is een wereld waarin het recht van de sterkste geldt en dat lijken de personages zich zeker te beseffen.

What’s The Furthest Place From Here is een boek dat het moet hebben van een langere adem van de lezer en het zeker goed zou doen bij dat deel van de striplezers die wars zijn van superheldengevechten en een avontuur in het onbekende niet schuwen.

Matthew Rosenberg & Tyler Boss – What’s The Furthest Place From Here: Volume 1. Image Comics. 248 pag. $ 19,99