Family Tree
Comics

Family Tree is niet zomaar de zoveelste comic over familie

Family Tree cover #1Loretta Hayes heeft geen fijn leven. Haar man is van de een op de andere dag bij haar weggegaan, de klanten in de supermarkt behandelen haar als vuilnis, tienerzoon Joshua is op school betrapt met softdrugs en haar achtjarige dochter Gwen verandert langzaam in… een boom. Arme Loretta! En dan te weten dat schrijver Jeff Lemire (Sweet Tooth, Sentient, Gideon Falls) en tekenaar Phil Hester (Green Arrow) op dit punt in het verhaal pas op stoom komen.

Family Tree is de nieuwste titel van veelschrijver Jeff Lemire. Hij had al een tijdje plannen om samen te werken met Hester en het afgelopen jaar vonden beide kennelijk genoeg ruimte in de agenda’s. Hoewel ook deze comic gaat over familierelaties en veranderende kinderen in een apocalyptische setting (ja, net als Lemires’ Sweet Tooth) ga je als lezer snel mee in het verfrissend snelle verhaal vol actie en slim tekenwerk.

Dit eerste deel bevat genoeg elementen om ervan uit te gaan dat Family Tree wel een tijdje zal lopen. Loretta en haar kinderen staan centraal in een verhaal over in bomen veranderende mensen en over schurken die iets van dochter Gwen willen. Maar wat? Ze noemen zichzelf ‘arborists’ of te wel boomkwekers, maar het zijn eerder snoeiers want ze komen zwaarbewapend achter de familie Hayes aan.

Hoewel het boek donker is qua thematiek houdt Lemire het opvallend luchtig. Er is ruimte voor humor, wat lang niet altijd het geval is bij de Canadese schrijver. Vooral tekenaar Phil Hester is een revelatie. Zijn gebruik van negatieve ruimte, de manier waarop hij panelen in elkaar zet om het verhaal te versterken, maar ook hoe hij met een paar lijnen emoties kan overbrengen zijn om van te genieten. Het is zeker een belangrijke reden dat Family Tree niet aanvoelt als weer een Lemire boek over familie.

Jeff Lemire & Phil Hester – Family Tree 1: Sapling. Image Comics. 96 pagina’s. $ 9,99