Berichten

Kijken: Alice Oseman vertelt hoe ze van haar webcomic Heartstopper een succesvolle YA graphic novel maakte

De naam Alice Oseman is de laatste weken al vaker gevallen op 9e Kunst. Tim Layae gooide onlangs de knuppel in het hoenderhok door Osemans succes met Heartstopper als voorbeeld te nemen voor de kansen die de klassieke Nederlandse stripwereld in het algemeen en stripuitgevers in het bijzonder hebben laten liggen.

Het YA graphic novel genre is een succes en dat komt voor velen toch nog als een verrassing. De eerlijke, inhoudelijke discussie die werd gevoerd op het striplezersforum De Getekende Reep gaf daarvan blijk.

Dat heeft voor een deel te maken met de voor oudere striplezers onbekende verschijningsvorm: niet in boekvorm, maar online – en dan ook nog op platforms als Webtoon en Tapas. In een interessante vlog vertelt de Britse succesauteur Alice Oseman (27) over hoe ze de stap maakte van online naar boekvorm.

Overigens, deze vlog is uit 2019. Oseman wist toen nog niet wat haar te wachten stond, met een Netflix-serie, vijf succesvolle delen van haar boek en een enorme fanschare. We laten deze vlog vooral zien omdat Oseman helder uitlegt hoe ze bepaalde stappen zet, vastberaden en zoals we nu kunnen zeggen: met vooruitziende blik.