Stray Dogs
Comics

Stray Dogs: originele combinatie van schattig tekenwerk en een bloeddorstig scenario

Stray DogsImage Comics heeft stiekem een aardige hit te pakken met Stray Dogs, een boek waarin de tekenstijl niet verder af kan staan van de inhoud van het verhaal. Stray Dogs ziet er namelijk uit als een klassieke Disneyfilm (denk aan Lady en de Vagebond), maar gaat over een seriemoordenaar.

Na jaren aan de succesvolle stripreeks My Little Pony gewerkt te hebben wilde schrijver Tony Fleecs iets anders, hij besprak zijn ideeën met de ook aan My Little Pony werkende tekenaar Trish Forstner en die wilde wel meedoen aan wat uiteindelijk Stray Dogs is geworden: een comic die zo geanimeerd zou kunnen worden door Disney, ware het dus niet voor het lugubere verhaal.

Stray DogsSophie is een schattig hondje dat ineens opduikt in een huis vol honden. Hoe ze daar terechtgekomen is weet ze niet, maar wel dat er iets ergs is gebeurd met haar voormalige baasje. Sophies herinneringen komen langzaam terug dankzij een rode sjaal in het huis en hoewel de meeste honden haar niet geloven, besluit ze toch op onderzoek te gaan met alle gevolgen van dien.

Stray DogsDe spanning in Stray Dogs bouwt zich langzaam op waarbij Fleecs strooit met kleine hints naar wat er aan de hand kan zijn. Als lezer word je snel ingepakt door het aaibare uiterlijk van de honden en ga je met Sophie meepuzzelen. Als dan de puzzelstukjes op zijn plaats vallen, is het vooral hopen dat alle honden de nogal bloedige ontknoping overleven.

Stray DogsDe variant covers van Stray Dogs, die een hommage vormen aan bekende films zoals Silence of the Lambs, beginnen inmiddels geld waard te worden op de verzamelaarsmarkt en het creatieve duo heeft na deze eerste afgeronde serie genoeg inspiratie om door te gaan met een nieuwe reeks. De gok die Fleecs en Forstner genomen hebben, betaalt zich dus uit en terecht: de combinatie van schattig tekenwerk en bloederig verhaal is er een die zelden zo goed werd uitgewerkt.

Aanstaande oktober, rond Halloween, zal bij uitgeverij Menlu de Nederlandse vertaling van Stray Dogs verschijnen. Om naar uit te zien.

Tony Fleecs & Trish Forstner – Stray Dogs. Image Comics. 144 pag. $ 16,99