Schrijver Tom King (Mister Miracle, The Human Target) is zeer duidelijk in het voorwoord van Animal Pound: ‘dit boek moet besproken worden in klaslokalen, beschikbaar zijn in elke (strip)boekenwinkel, moet leiden tot essays en gesprekken’. En dat zou moeten gebeuren omdat King met Animal Pound, in de traditie van Orwell, ‘wil waarschuwen voor het hedendaags fascisme dat via bestaande wet- en regelgeving aan de macht is gekomen’. Een graphic novel met een boodschap.
Om zijn waarschuwing tegen opkomend fascisme, zoals King het zelf noemt, te schrijven vond hij inspiratie bij Animal Farm van George Orwell, de welbekende dierenallegorie die de Britse auteur schreef om te waarschuwen tegen de overgang van een communistische utopie naar het stalinisme.
King en tekenaar Peter Gross wilden echter niet het verhaal van Orwell hervertellen, maar erop voortborduren. Belangrijkste reden is dat King ditmaal niet wil waarschuwen voor het gevaar van voortborduren op linkse idealen, maar voor het gevaar van populisten die terug willen keren naar de jaren 50. Een ander verhaal dat een andere setting verdient.
Animal Pound vindt niet plaats op een boerderij met boerderijdieren, maar in een dierenasiel met honden, katten en konijnen. De hond Lucky heeft de droom dat op een dag alle dieren in het asiel kunnen leven met open deuren en zonder het gevaar dat de dierenverzorgers ze laten inslapen. Die droom geeft Lucky mee aan de jonge kat Fifi die deze doorgeeft aan de andere dieren en die na jaren terechtkomt bij de grote en sterke Titan. Een hond die samen met Fifi de leiding neemt in een opstand waarbij alle hokken opengaan en de mensen uit het asiel worden verdreven.
De dieren vinden een manier om online geld te verdienen (natuurlijk met het maken van kattenfilmpjes) en laten voedsel bezorgen. Om alles te regelen, organiseren de dieren een raad en komen er verkiezingen. Dit gaat een hele tijd goed. Tot de hond Piggy steeds meer aandacht opeist met zijn rode pet en de leus ‘let’s be animals again’: een oproep tot het terugkeren naar de natuurlijke staat waarin honden jagen op konijnen.
Het karakter van Piggy, een niet al te slimme hond die graag in de schijnwerpers staat en opschept over alles wat hij bereikt, lijkt natuurlijk enorm veel op Donald Trump. Een begrijpelijke keuze want Trump en zijn Make America Great Again agenda is waar King voor wil waarschuwen. Toch zijn de andere karakters in Animal Pound niet zo direct herleidbaar en daarmee zou je als lezer het boek kunnen opvatten als alleen maar een pamflet tegen Trump. In dat geval doe je de opbouw, het sluipende gevaar waar King de lezer alert op wil maken en vooral de wijze waarop hij katten, honden en konijnen gebruikt om iets te vertellen over de wereld waarin we nu leven, te kort.
King en Gross willen veel binnen de pagina’s die ze hebben. Het gevolg daarvan is dat het tekenwerk realistisch is, maar ook statisch. Er zit weinig creativiteit in de kaders, wat zorgt voor een duidelijk leesbaar verhaal, maar ook voor minder afwisseling dan waar de meeste Amerikaanse strips om bekend staan.
King en Gross zijn geslaagd in het schetsen van een gevaarlijke hedendaagse ontwikkeling. De tijd zal leren of Animal Pound hiermee net zo tijdloos is als Animal Farm.
Tom King & Peter Gross – Animal Pound. Boom. 176 pagina’s hardcover. $29.99