Grendizer
Strips

Wedergeboorte van een icoon: Japans fenomeen Grendizer keert terug dankzij Franse stripmakers

Grendizer omslagGrendizer is de creatie van de Japanse mangaka Go Nagai. In de jaren ’70 werkte hij zijn creatie uit tot zowel een manga als een anime. Het was vooral de anime-reeks die internationaal veel succes kende en het genre van de super robots of mecha lanceerde. Sindsdien is dit subgenre binnen de anime en manga steeds erg populair gebleven in de beeldcultuur. Het is opvallend dat Grendizer binnen Europa mateloos populair was in Frankrijk en Italië, maar in andere landen veel minder. Zeker in Frankrijk heeft de reeks onder de naam Goldorak een blijvende impact gehad op generaties Fransen. De reeks droeg ook bij aan de snelle en steile opgang van de manga en anime in Frankrijk, veel sneller dan dit in andere (Europese) landen het geval was.

Het is dan ook geen toeval dat een groep Franse stripmakers het initiatief nam om Grendizer te laten terugkeren in een nieuw verhaal. Xavier Dorison, Denis Bajram, Brice Cossu, Alexis Sentenac en Yoann Guillo zijn stuk voor stuk ervaren rotten in het stripvak, die erin geslaagd zijn om Go Nagai ervan te overtuigen zijn creatie eenmalig uit te lenen voor deze hommage. Het verhaal speelt zich af tien jaar na het einde van de oorspronkelijke reeks. In Japan is de dreiging van het buitenaardse volk van de Vega weggevallen. De hoofdpersonages hebben hun leven weer opgenomen en alle avonturen uit de voorbije periode lijken veraf.

GrendizerOp een dag staat er een Hydragon in Japan, en die richt tal van vernielingen aan. Hij is de heraut van een nieuwe invasie van de Vega. Zij willen dat Japan binnen zeven dagen volledig verlaten wordt en dat het eiland beschikbaar komt voor de Vega. Dat de helden Koji en Hikaru dit niet zo maar over hun kant kunnen laten gaan, spreekt voor zich. Een terugkeer van de mecha-robot Grendizer is onomkeerbaar. Het verzet tegen de Vega groeit en zoals het in een echt Grendizer-verhaal hoort, mondt dit uit in spectaculaire actiescènes en rampen op een mondiale schaal.

Grendizer is geen rechtstreekse opvolger van de oude strips. De auteurs wilden echt een Europese strip maken over de creatie van Go Nagai. Dit is ze zeker ook gelukt. Het is een verhaal geworden waarvoor een zekere affiniteit met het oorspronkelijke werk wel aan te bevelen is. Met een introductie wordt de wereld van Grendizer in het kort gepresenteerd aan de nieuwe lezers, maar voor een neofiet als ondergetekende ontbrak er toch een mate van nostalgie om het vakkundige, maar wat doordeweekse scenario, volledig te kunnen waarderen. Ook de tekeningen van vaklui als Denis Bajram en Brice Cossu zijn vakkundig, maar tegelijk ook ontdaan van persoonlijkheid.

Het resultaat is een vakkundige, maar ook brave hommage aan de oude manga en anime. Ik ben er alleszins niet van overtuigd geraakt dat de charme van Grendizer veel verder gaat dan het esthetische ontwerp van de robot, een ontwerp dat in heel de popcultuur navolging gekregen heeft. Grendizer is dus vooral een aanrader voor de liefhebbers van het eerste uur en slaagt er minder goed in om ook nieuwe lezers te overtuigen het oude werk te gaan ontdekken.

Xavier Dorison, Denis Bajram, Brice Cossu, Alexis Sentenac & Yoan Guillo – Grendizer. Silvester Strips. 168 pagina’s. € 39,95