Comics

The Swamp Thing: Becoming is hét perfecte instapmoment

Swamp Thing, het moerasmonster van DC, is al jaren een titel waarin schrijvers en tekenaars uitblinken, maar die maar niet echt wil doorbreken. Het valt als moerasmonster niet mee om op te vallen tussen de Bat- en Supermans van deze wereld. Iets wat afgelopen jaar maar weer eens duidelijk werd toen de meer dan prima televisieserie Swamp Thing na één seizoen werd gecanceld. Met The Swamp Thing: Becoming begint het moerasmonster aan een veelbelovend nieuw leven.

Bioloog Levi Kemai keert na een bezoek aan zijn ouders terug naar Amerika. In India is iets gebeurt met hem wat hij maar lastig een plaats kan geven. Sinds een bezoek aan zijn geboortedorp en een conflict met zijn broer, wordt hij geplaagd door dromen over een groen monster: Swamp Thing. Tegelijkertijd worden in de woestijn van Nevada talloze moorden gepleegd door een mythisch wezen genaamd de Pale Wanderer.

Mocht je het afgelopen jaar geïnteresseerd geraakt zijn in Swamp Thing comics dan had je enorm veel keus. Zo waren er de eerste twee delen van de gerenommeerde reeks geschreven door Alan Moore en nu uitgegeven in een ultramooie Absolute Edition, ook kwam er een omnibus uit van de door Scott Snyder geschreven reeks en zelfs de verhalen waarin horrorschrijver Nancy Collins zich ontfermde over het moeras zijn uitgegeven als omnibus. Stuk voor stuk prachtige, maar ook dure boeken. Alleen al daarom is The Swamp Thing: Becoming een welkom, betaalbaar nieuw hoofdstuk.

Schrijver Ram V (These Savages Shores, Blue in Green) bevestigt met dit debuut van een nieuwe Swamp Thing dat hij de emotie en horroraspecten van Swamp Thing, zoals ooit geïntroduceerd door Alan Moore, goed begrijpt en kan vertalen naar een eigentijds verhaal waarin ook aspecten als klimaatproblemen en toenemende polarisatie een plaats vinden.

Dit geheel wordt ondersteund door zeer realistisch tekenwerk van Mike Perkins (Captain America) die van Swamp Thing geen karikatuur maakt, maar echt een monster met een zachte inborst. Inkleurder Mike Spicer valt al een tijdje op door zijn samenwerkingen met Daniel Warren Johnson en ook in deze titel weet hij met zijn kleurgebruik het toch al mooie tekenwerk nog een extra laag te geven.  Om van te smullen.

Jammer aan deze bundeling is wel dat DC het nodig vond ook twee delen van Future State: Swamp Thing toe te voegen. Future State was het grote DC event van 2021 waarin alle DC titels een blik schetsten van een niet al te nabije toekomst. Dus ook van Swamp Thing. Omdat alle context echter ontbreekt als je geen van de andere Future State verhalen hebt gelezen, beklijven deze twee delen veel minder dan het vierdelige Becoming.

V en Perkins hebben met Becoming het eerste zaadje van een nieuwe Swamp Thing geplant en alles is aanwezig voor een legendarische reeks van het ondergewaardeerde moerasmonster.

Ram V & Mike Perkins – The Swamp Thing: Becoming. DC Comics. 152 pag. $ 16,99