Strips

Loire van Davodeau is intrigerend als concept maar mist diepgang

De Franse ‘superster’ Etienne Davodeau heeft met Loire een graphic novel gemaakt die visueel verbluffend is. Zijn weergave van de beroemde Franse rivier en de omgeving is ronduit prachtig. Toch is het boek geen schot in de roos.

Centraal in het verhaal staat Louis, een laatvijftiger die een onverwachte brief ontvangt van Agathe, zijn voormalige geliefde, met een uitnodiging voor een bijeenkomst aan de oevers van de Loire. Wanneer Louis arriveert, vindt hij niet Agathe, maar een verzameling van al haar voormalige liefdes. Dit uitgangspunt zet de toon voor een diepgaande exploratie van voorbije relaties en onvervulde liefdes, met de Loire als stille getuige van hun gedeelde geschiedenis.

Dit concept is intrigerend, maar de aanloop naar deze ontmoeting is traag en de uitvoering laat soms te wensen over. Agathe’s afwezigheid is niet uitgewerkt, waardoor belangrijke emotionele conclusies missen. Dit kan een bewuste keuze zijn, om de nadruk van de mensen weg te halen en naar de rivier te brengen, maar is toch vooral onbevredigend.

De personages zijn oppervlakkig uitgewerkt en hoewel het boek diepe thema’s zoals verlies en vergankelijkheid wil verkennen, blijven de relaties en conflicten te vluchtig om echt impact te maken. Het boek stelt veel karakters voor, maar geeft je weinig tijd om ze echt te leren kennen. Dit zorgt voor een gebrek aan emotionele betrokkenheid.

De kunst is zonder twijfel het hoogtepunt van Loire. Davodeau’s gebruik van licht en schaduw, samen met de weergave van het landschap, draagt bij aan een sfeer die zowel nostalgisch als tijdloos is. De tekenstijl weerspiegelt de stroming van het water: soms zacht en subtiel, dan weer krachtig en overweldigend. De aquarellen zijn adembenemend en brengen de natuurlijke schoonheid van de Loire prachtig in beeld. Hoe mooi ook, de plaatjes leiden soms af van de verhaallijn die op zichzelf al niet erg sterk is.

Davodeau probeert een filosofische laag toe te voegen met het idee van “denken als een rivier”, wat een interessant perspectief biedt. Helaas voelt het soms meer als een los idee dan iets wat werkelijk in het verhaal verweven is.

Loire is visueel een juweel, maar het verhaal mist de diepgang en ontwikkeling die je zou verwachten bij zo’n rijke setting. Zeker de moeite waard voor liefhebbers van Davodeau’s prachtige tekeningen en subtiele natuurbeschrijvingen, maar als je op zoek bent naar een meeslepend verhaal, kan Loire je misschien wat droog laten staan. Zijn talent voor tekenen staat buiten kijf, maar deze keer blijft het verhaal achter.

Etienne Davodeau – Loire. Concerto Books. 104 pagina’s hardcover. € 28,99.