Strips

Menselijkheid en humor: Pascal Rabaté en François Ravard schieten weer raak in Kansberekening

De verhalen van Pascal Rabaté baden in een soort bijna zichtbare gloed en ondanks de vaak schrijnende en complexe problematieken die de Fransman aan bod laat komen, blijft altijd de menselijkheid de bovenhand halen, vaak door zachte en absurde humor. Ook zijn scenario’s voor andere tekenaars zoals François Ravard dragen duidelijk eenzelfde stempel. Kansberekening is de nieuwste worp van het duo Ravard en Rabaté, en is zonder twijfel opnieuw een topper.

Wanneer Martin Henry bij een routineonderzoek van de huisarts te horen krijgt dat hij nog maar drie maanden te leven heeft, besluit hij die ene verre droom die al zo lang in zijn hoofd sluimert, te gaan waarmaken. Samen met zijn vrouw vertrekt hij plotsklaps naar Canada om daar naar de walvissen te gaan kijken. Het is echt nu of nooit. De reis verloopt echter helemaal anders dan verwacht, vol misverstanden en onverwachte ontmoetingen. Pascal Rabaté heeft opnieuw zo’n warm menselijk verhaal geschreven met veel ruimte voor humor, zoals dat enkel uit zijn pen kan vloeien. Kansberekening is mooi opgebouwd en gedoseerd en de verrassingen in het scenario hebben maximaal effect.

Voor de tweede keer werkte Rabaté samen met François Ravard, een Bretoense tekenaar, die in het Frans al heel wat strips publiceerde die nog niet vertaald raakten. Hij is ook een regelmatige medewerker voor tijdschrift en uitgeverij Fluide Glacial, dat zeker in de Franse stripwereld synoniem staat voor de wat scherpere humor. In 2018 maakt hij met Rabaté het album Didier, het 5e wiel aan de tractor, dat Concerto Books ook al vertaalde. Ravards zachte tekenstijl is perfect geschikt om de kleine, gewone mens met zijn bijzondere kanten, op papier te brengen. Kansberekening gaat verder op het elan van hun eerste samenwerking. Zo is Martin Henry en gevoelige man, die ondanks een warme relatie met zijn vrouw het toch niet durft om haar het zware verdict van de dokter te vertellen. Dat doet hij ook niet tijdens de plots gestarte reis naar Canada die zij zonder te twijfelen met hem begint. Rabaté tovert opnieuw met die spanningen tussen de kleine en onverwacht grote kanten van de mens.

Door de jaren heen heeft Pascal Rabaté zichzelf een zeer eigen stijl van verhalen aangemeten. Hij werkt deze ook vaak uit in eigen speelfilms, die maar zeer schaars in ons taalgebied te zien zijn. Rabaté tekent ook zelf albums, maar kiest ook andere tekenaars om scenario’s van zijn hand uit te werken. François Ravard staat in eerste instantie dus ten dienste van het Rabatés verhaal, maar toch gaan zijn kwaliteiten veel verder dan de pure dienstbaarheid. Zijn ronde tekenstijl is aantrekkelijker en toegankelijker dan deze van Rabaté zelf en als duo maken Rabaté en Ravard dan ook albums die laagdrempeliger zijn voor de minder avontuurlijke stripliefhebber. Menselijke en oprechte verhalen in stripvorm, daarvan zijn er sowieso veel te weinig. Oprechte lof voor Pascal Rabaté en François Ravard voor een nieuw pareltje in hun oeuvre, met Kansberekening.

François Ravard & Pascal Rabaté – Kansberekening. Concerto Books. 88 pagina’s hardcover. € 23,00.