De-Belegerden.indd
Strips

Donkere spanning met oog voor menselijkheid: De Belegerden is een imponerende kennismaking met twee Italiaanse toptalenten

Grote woontorens hebben in een stad nooit een echt positief imago. Het zijn toch vaak verzamelplekken voor mensen zonder perspectieven en criminaliteit tiert er welig. Anderzijds is het ook de meestal troosteloos sombere architectuur die de negativiteit extra benadrukt. In De Belegerden is het Onpi-gebouw de centrale plek in het verhaal. In een niet nader genoemde Zuid-Italiaanse stad is Onpi zo’n gebouw dat het bestuur liever kwijt dan rijk is. Jarenlang al probeert men de bewoners uit het gebouw te laten verhuizen, om op termijn een afbraak mogelijk te maken. Een harde kern van bewoners blijven echter al die jaren verknocht aan hun thuis. Wanneer de stad een ultimatum stelt, groeit de spanning.

In De Belegerden schreef Stefano Nardella een zinderend verhaal over enkele van die bewoners. De rode draad doorheen de verschillende hoofdstukken is de figuur van schilder Fausto Musso, die al jaren in het gebouw woont en zijn appartement omgebouwd heeft tot een doorleefde atelierruimte. Zijn werken staan als illustraties op de tussenbladzijden van elk hoofdstuk opgenomen. Daarnaast is het hoofdpersonage dat de intrige draagt en voortstuwt de tiener Ciru. Het verleden van zowel Ciru als Fausto heeft hen niet gespaard. Met veel zin voor empathie heeft Nardella hun verhalen doorheen het kader van een misdaadverhaal verweven. Hij maakt van De Belegerden een intrigerend en complex verhaal met een feilloos opgebouwde sfeer en dreiging, wanneer de climax in het verhaal steeds sterker lijkt samen te vallen met het manu militari ontruimen van Onpi.

Voor Italiaan Stefano Nardella is De Belegerden nog maar zijn tweede strip als scenarist. In 2017 werkte hij voor het eerst samen met Vinceno Bizzarri aan La Cité des Trois Saints (in het Frans uitgegeven bij Sarbacane). Voordien schreef hij ook al enkele kortfilms en kortverhalen. De Belegerden is alleszins een indrukwekkend visitekaartje. Nardella bouwt het verhaal vakkundig op en toont zich een beheerst en bekwaam scenarist. De Belegerden zal zonder twijfel niet zijn laatste wapenfeit in de stripwereld zijn.

Tekenaar Vincenzo Bizzarri debuteerde in 2017 met landgenoot Nardella, en werkte sindsdien in toenemende mate voor de Franse markt. Recent leverde hij nog het tekenwerk af voor Lapérouse 64, een one shot met onder andere Laurent-Frédéric Bollée, toch één van de bekendere Franse scenaristen. Ook Bizzarri imponeert met De Belegerden en toont dat hij zich bijzonder snel ontwikkelt als tekenaar, getuige de opvallende evolutie sinds bijvoorbeeld zijn debuut in 2017. De afwisseling tussen dreiging en emotioneel markante scènes pikt Bizzarri perfect op en zijn werk is voldoende genuanceerd om die verschillen aan te kunnen. De kleuren van Veronica Grassi dragen daar in niet onbelangrijke mate toe bij.

De Belegerden is nog maar eens een indrukwekkende aanvulling in het bijzonder sterke fonds van de jonge uitgeverij Lauwert. Een straf one-shot als dit een cadeau om te lezen. Bij Lauwert hebben ze een sterke neus voor kwaliteit. Wie een spannende strip zoekt die je voortdurend op het puntje van je stoel houdt, schaft meteen De Belegerden aan.

Vincenzo Bizzarri & Stefano Nardella – De Belegerden. Lauwert. 124 pagina’s hardcover. € 29,95