Comics

Groter! Beter! Vetter! Jubileumnummer van Spawn blaast ondode nieuw leven in

Spawn 300The Record-Breaker, het is echt de titel van de nieuwste tradepaperback van Spawn. 25 jaar na zijn debuut is het de langstlopende creator-owned comic in de Amerikaanse superheldenindustrie. Reden genoeg voor Todd McFarlane om flink uit te pakken met gastartiesten en een heel nieuw universum bestaande uit verschillende nieuwe Spawns.

De door hel tot leven gewekte voormalig soldaat Al Simmons, besluit in de aanloop naar nummer 300 van de maandelijkse serie, eindelijk de op aarde levende demonen en engelen aan te pakken. Hoe? Door de aandelenbeurzen te manipuleren in nummer 298 en daarna een aantal van de hogere soldaten van het hemelse en helse leger uit te dagen in nummer 299, daar komt zoveel energie bij vrij dat er naast Simmons nieuwe Spawns ontstaan: het Spawn-universum (met diverse nieuwe titels) is geboren in mijlpaal 300 en de naschokken lezen we in nummer 301.

Spawn 300Todd Mcfarlane was begin jaren ’90 een van de populairste Marvel tekenaars. Hij maakte van Venom echt een groot karakter en ook zijn Spider-Man was zeer populair. Met een aantal andere topartiesten besloot McFarlane voor zichzelf te beginnen met Image Comics. Dat was destijds een ongekende actie: de comicwereld werd gedomineerd door DC en Marvel. Maar Image Comics werd een succes en Spawn was vanaf het begin een van de belangrijkste titels. McFarlane breidde zijn imperium uit met vooral een groot bedrijf in action figures en Spawn kreeg een eigen film en een tekenfilmserie.

Spawn 300Wat betreft Spawn zat de laatste jaren de klad er wat in. De strijd van Al Simmons tegen helse demonen, criminelen en engelen leek stuurloos tussen 2010 en 2015. Tot McFarlane, die altijd het schrijfwerk is blijven doen, Jason Shawn Alexander (Killadelphia) aatrok als tekenaar en een plan begon te smeden voor dé mijlpaal: Spawn nummer 300.

Alexander is een van de tekenaars in deze tradepaperback, maar voor de speciale gelegenheid keert ook Greg Capullo (Batman, The Creech) terug in de reeks die hem bekendheid gaf. McFarlane zelf is ook verantwoordelijk voor een aantal pagina’s tekenwerk. Hoewel de meer abstracte stijl van Alexander afwijkt van de stijl van Capullo en McFarlane storen de verschillen niet omdat ieder duidelijk eigen hoofdstukken heeft. Wat wel enigszins stoort is de snelheid waarmee McFarlane zijn nieuwe universum wil starten. Simmons deed er 25 jaar over om de Spawn te worden die hij nu is, maar nu zijn er karakters die binnen 5 minuten over vergelijkbare krachten beschikken.

Spawn 300Spawn 300 kreeg enorm veel aandacht in de Amerikaanse comicsindustrie en was een van de bestverkopende losse nummers. Een hoop fans gaven niet veel om de diverse spin-offs die McFarlane lanceerde: King Spawn (vergelijkbaar met de King Conan boeken), Scorched (een soort Avengers team bestaande uit verschillende Spawns) en Gunslinger Spawn (Spawn in het wilde westen), maar ook die titels bereiken regelmatig de top 10 van bestverkochte issues. Spawn: The Record-Breaker markeert echt een einde van 25 jaar Spawn en het begin van een heel nieuw, voorlopig populair universum.

Todd McFarlane, Jason Shawn Alexander & Greg Capullo – Spawn: The Record-Breaker (298-301). Image Comics. 184 pag. $16.99