Berichten

Serieus over strips, het journalistieke programma van 9e Kunst op Stripdagen Haarlem: het overzicht

De Stripdagen Haarlem en 9e Kunst slaan de handen inéén, met een journalistiek programma met interviews en gesprekken over actuele onderwerpen. Het programma heet Serieus over strips – wat misschien een belletje doet rinkelen – en vindt plaats in de Kleine Zaal van de Philharmonie (bij binnenkomst gelijk de trap op naar de eerste verdieping). Het doorlopende programma is op beide beursdagen, van 11 tot 17 uur. Er zijn per dag vier gesprekken: de eerste twee, tussen 11 en 13 uur, zijn uit de koker van 9e Kunst, daarna zijn er twee gesprekken vanuit de Stripdagen Haarlem.

De 9e Kunst legt de nadruk op jonge makers en actuele onderwerpen zoals gender, mentale kwesties en de toekomst van de strip. De gesprekken worden geleid door Stefan Nieuwenhuis. De interviews en gesprekken van Stripdagen Haarlem, met internationale gasten van het festival, worden binnenkort bekend gemaakt. De gesprekken zijn gratis toegankelijk – graag wel op tijd aanwezig zijn.

Voor het “Haarlemse” programma verwijzen we naar hun website en Facebook pagina, hieronder lees je ons volledige programma:

Update: Inmiddels is ook bekend welke gesprekken door de Stripdagen Haarlem worden verzorgd. Die zijn daarom aan het overzicht toegevoegd.

Zaterdag 4 juni

11.00 – 11.45
Een gesprek met Tamara Ansing, Bob op ‘t Land en Leeminarium over wereldbouwen. Zij bespreken de werelden van Dungeons & Dragons, Role Playing Games (RPG) en strip, en gaan op zoek naar grafische en narratieve overeenkomsten, inspiratie en ontwikkeling. Kan de moderne strip iets opsteken van D&D en RPG’s? Kruisbestuiving?

12.15 – 13.00
B. Carrot, Valentijn Hamel en Niek van Ooijen praten over autobiografische strips die gaan over depressies, mentale kwesties en problemen als gevolg van keuzes in het leven (gender, identiteit). Veel jonge makers kiezen voluit voor deze aanpak. Het is een goede ontwikkeling dat zulke belangrijke zaken in de strip onderdak vinden. Hoe kunnen strips bijdragen aan acceptatie en het bespreekbaar maken van problemen? Hoe ontwikkelt de strip zich op het gebied van graphic medicine?

13.30 – 14.15
Natasja van Loon in gesprek met Karin Giphart, Edith Eri Louw en Charlotte Pasveer over Magor en Creating the Kingdom.

14.45 – 15.30
Louis Pirenne in gesprek met Philippe Girard en Typex over Leonard Cohen, Moishe (Mendelssohn), Andy (Warhol) en andere stripbiografieën.

Zondag 5 juni

11.00 – 11.45
Jong versus oud, de toekomst of het verleden? Wel bananendozen en linnen tasjes maar geen cosplay en manga? Zijn de Stripdagen Haarlem progressief of valt er nog een wereld te winnen? Wat moet er veranderen om fris en jong te blijven? Hoe ziet het festival er over twee jaar uit? Deze prikkelende stellingen worden losgelaten op een aantal uitgesproken jonge stripmakers die De Stripdagen tegen het licht houden. Een gesprek met Tim Layae, Dido Drachman en Coco Ouwerkerk over Haarlem 2024.

12.15 – 13.00
Stefan Nieuwenhuis gaat in gesprek met Bert van Roy, bij Standaard Uitgeverij verantwoordelijk voor Marketing en PR van het stripfonds. Hij ziet nieuwe kansen voor de strip en peilt graag de noden en wensen van de nieuwe garde stripmakers. Geen blad voor de mond, maar een gesprek over nieuwe koersen, over inclusiviteit en toekomstbestendige ideeën.

13.30 – 14.15
Hans van Soest praat met Grzegorz Rosinski, Jean Dufaux, Béatrice Tillier en Paul Teng over hun magnum opus De klaagzang van de Verloren Gewesten

14.45 – 15.30
Hans van Soest gaat in gesprek met Marc-Antoine Mathieu en Marcel Ruijters over het thema wereldbouwen en hun beider oeuvres.