Berichten

Over stripcultuur en striponderzoek in de Lage Landen

Schrijven over strips is één ding, wetenschappelijk onderzoek naar strips is een ander. Binnen de redactie van de 9e Kunst bevinden zich een aantal redacteuren die zich hiermee bezighouden. Bijvoorbeeld Eva Van de Wiele en Rik Spanjers.

Eva is met haar collega’s van UGent al enige tijd bezig aan het onderzoeksproject Children in comics. An intercultural history from 1865 to today. Voor lezers van de 9e Kunst bekend dankzij het dossier: COMICS-project waarin de projectgroep regelmatig bevindingen deelt met het publiek. Eva is momenteel bezig met een proefschrift over Spaanse en Italiaanse stripverhalen voor kinderen.

Rik heeft zojuist een boek afgeleverd, dat hij samen met Erin La Cour en Simon Grennan heeft samengesteld. De titel luidt Key Terms in Comic Studies en bevat zo’n 300 begrippen die gebruikt worden binnen de stripwereld. Elk (Engelstalige) begrip wordt gedefinieerd, uitgelegd en van een voorbeeld voorzien door een van de meer dan 100 internationale experts die aan dit boek hebben meegewerkt.

Het online tijdschrift Neerlandistiek kreeg lucht van deze projecten en maakte een podcast waarin Eva en Rik hun licht mochten laten schijnen over strips en striponderzoek in de Nederlanden.

De podcast is te beluisteren via Spotify, of via de link hieronder.

Over stripcultuur en striponderzoek in de Lage Landen