Dai-Dark
Manga

Dai Dark: macaber, grof en flauwe grappen, maar ook een diepere laag

Dai Dark coverQ Hayashida heeft mangageschiedenis geschreven met Dorohedoro: een reeks die bekend staat om de body horror, vleugjes naakt en onnavolgbare karakters. Met haar nieuwe reeks Dai Dark doet ze hetzelfde kunstje gelukkig gewoon nog eens opnieuw.

Hoofdpersoon in Dai Dark is Zaha Sanko, een tiener met krachten waar het gehele universum achteraan zit. Wie Sanko weet te doden kan al zijn wensen doen uitkomen. Helaas is Sanko niet zomaar te doden, samen met zijn rugzak/skelettenvriend Avakian hakt hij menig aanvaller in duizend stukjes om met diens botten goede zaken te doen op de markt voor alles wat donker en duister is.

Dai-Dark-2Hayashida schetst in Dai Dark een sciencefictionwereld waarin alles met vergane ducttape aan elkaar lijkt te hangen. De ruimteschepen hebben veel weg van zwevende vuilnisbelten en planeten zijn weinig high tech. Door de grove, vaak niet strakke lijnen wijkt haar stijl af van andere mangaka, maar dat past goed bij een macaber verhaal als Dai Dark.

Al het bloedvergieten en botten verzamelen leidt in de handen van Hayashida niet tot een depressief verhaal. Dai Dark is ook een zeer luchtige en vermakelijke manga met af en toe flauwe grappen, als een ruimteschip dat je binnenkomt via de anus en scenes waarin de hoofdpersonen acht bladzijdes lang bezig zijn met het maken van hun favoriete gerecht: een sandwich met spaghetti en gehaktballen.

Dai-DarkWas Dorohedoro, voor wie dat erin wilde zien, ook een aanklacht tegen de grote kloof tussen de rijken en armen, daar is Dai Dark een verhaal over de gevaren van grote bedrijven die het werkelijke kwaad zijn en niet tieners als Zaha of zijn beste vriend Shimada Death (een monster dat leeft van het eten van dode mensen). Een voorbeeld daarvan is het winkelschip dat bemand wordt door fleshbots (criminelen die door een op Amazon lijkend bedrijf zijn omgebouwd tot hersenloze arbeidskrachten) waarvan Zaha en Shimada besluiten ze uit hun lijden te verlossen.

Dai-DarkDe Engelse vertaling van Dai Dark wordt uitgegeven door de relatief kleine uitgever Seven Seas. De Engelse edities bevatten naast het hoofdverhaal ook diverse schetsen, speciale covers en een puzzel.

Dai Dark is een manga die je op twee niveaus kunt lezen en waarderen, maar waarbij het vooral genieten is van de plezierig gestoorde geest van Hayashida. De eerste drie delen zijn inmiddels verschenen.

Q Hayashida – Dai DarkSeven Seas Entertainment. 121 pag. $ 13,99 per deel