Swamp Thing
Comics

Het is tijd voor Nancy Collins’ Swamp Thing om uit het moeras te komen

Swamp Thing by Nancy CollinsHet nadeel van een legendarische reeks als Swamp Thing geschreven door Alan Moore, is dat alles wat er na komt gedoemd is in de schaduw te blijven staan. Of in dit geval: in de donkerste en diepste delen van het moeras. Lang was dit ook het geval met de twee en half jaar durende, 26 nummers tellende reeks die Nancy Collins begin jaren ’90 schreef. Haar werk als schrijver van Swamp Thing is nu eindelijk gebundeld in een bijna 1.000 pagina’s tellende omnibus.

Collins was een niet al te bekende schrijver van horrorboeken toen DC haar benaderde om aan Swamp Thing te werken. Op dat moment was de titel vooral populair dankzij de tv-serie, maar de comics zelf verkochten steeds minder. Na Alan Moore borduurden de schrijvers vooral voort op het kosmische aspect van Swamp Thing, iets waar de lezers duidelijk niet meer op zaten te wachten. DC gaf Collins de opdracht het moerasmonster terug te brengen naar zijn wortels: de moerassen in Louisiana, toevallig de staat waar Collins zelf ook vandaan komt.

Swamp Thing by Nancy CollinsWat opvalt aan het werk van Collins is hoe enorm actueel veel onderwerpen nog steeds zijn. Een aantal personages identificeren zich duidelijk als queer, er is aandacht voor klimaatproblemen veroorzaakt door grote bedrijven en ook voor de onmacht van burgers die er iets aan willen doen, homoseksuele paren worden hun huis uit gepest en een rechtse politicus met extreemrechtse banden verspreidt nepnieuws alsof het zoete broodjes zijn. Stuk voor stuk thema’s die ook op dit moment enorm leven.

Het moet gezegd worden, het duurt even voor Collins van Swamp Thing zelf een monster maakt. Het gevaar komt vooral van buiten en haar Swamp Thing is de eerste honderden pagina’s een betrokken vader en man die alles doet voor zijn gezin. Dit verandert als Swamp Things voorgangers steeds meer van hem eisen en Swamp Thing en zijn vrouw Abby uit elkaar drijven. Dat laatste viel destijds niet in goede aarde bij lezers van de comic, zo bevestigde Collins ooit in een interview, “maar welke vrouw zou wel blijven bij een metershoog moerasmonster?”

Swamp Thing by Nancy CollinsHet is begrijpelijk dat Collins kiest voor een rustige opbouw in haar werk. Na de saga van Alan Moore en de kosmische avonturen zag zij het als haar taak om Swamp Thing met beide voeten in het moeras te zetten en vooral de lokale mythen en monsters een rol te laten spelen om de comic een wat ‘aardser’ karakter te geven. Ze werd daarbij geholpen door DC die het prima vonden dat Swamp Thing geen deel uitmaakte van grote crossover evenementen. Sterker nog, op een paar nummers met John Constantine, een cameo van The Sandman en enkele verwijzingen naar Clark Kent en Batman na, lijkt Swamp Thing geen deel uit te maken van een groter stripuniversum.

Veel tekenwerk in deze omnibus is van Scot Eaton die in de reeks groeit als het gaat om het tekenen van body horror en groteske monsters. De meer experimentele kadering waar Moores’ saga mede om bekend staat, is ingewisseld voor gangbaardere comic vormgeving wat bijdraagt aan een zekere rust die het boek uitstraalt.

Swamp Thing by Nancy CollinsWat nog opvalt is dat de kleuren van inkter Kim DeMulder niet zijn geactualiseerd om beter aan te sluiten bij hedendaagse comics. Dit in tegenstelling tot de Absolute Swamp Thing edities van Alan Moores’ reeks waarbij dat wel is gedaan. De kleuren in deze omnibus kunnen dus zeker de wat nieuwere lezers in het begin afschrikken omdat de tonen feller en meer contrastrijk zijn dan wat nu gangbaar is.

Alan Moore heeft van Swamp Thing een legendarisch personage gemaakt en het is lastig opboksen tegen zijn reeks, maar Collins is erin geslaagd een tijdloze en eigengereide draai te geven door het moerasmonster terug te brengen naar waar hij vandaan kwam.

Nancy Collins & Scot Eaton – Swamp Thing Omnibus. DC Comics. Hardcover. 984 pag. $ 125,00