Bob-Kane
Berichten

Bob Kane staat al 83 jaar op eenzame hoogte met de Kerstman, Sinterklaas en de Paashaas

De kans is groot dat je je leven lang geloofd hebt dat Bob Kane de geestelijk vader is van Batman. In dat geval hebben we slecht nieuws voor je. Ga even zitten.

Bob Kane proto-BatmanIn 1938 introduceerden Joe Siegel en Simon Schuster hun personage Superman. Die werd in zo’n korte tijd zo populair dat kranten, uitgevers en stripmakers in allerijl nieuwe superhelden begonnen te verzinnen in de hoop een graantje van het succes te kunnen meepikken. Niet in de laatste plaats omdat het de nadagen waren van de Crisis van de jaren 30. De meeste mensen hadden het nog steeds niet erg breed. Ook Bob Kane verzon een personage. Hij noemde hem The Bat-Man en vroeg schrijver Bill Finger wat hij ervan vond. Die zag mogelijkheden, maar vond ook dat er nog wat geschaafd moest worden. Kanes Batman deed sterk denken aan Superman, dus stelde Finger voor om de rode kleur van zijn pak te vervangen door donkergrijs en de man handschoenen en een vleermuismasker te geven. De vleugels bevielen Finger wel, maar hij zag toch meer in een cape.

Detective Comics 27Kane vroeg Finger een verhaal te schrijven voor een pilot die ze aan de uitgever konden laten zien. Finger kopieerde een misdaadverhaal, in de veronderstelling dat het nooit gedrukt zou worden, maar hij had het mis. Het verhaal verscheen in deel 27 van de reeks Detective Comics en prijkte zelfs op het omslag. Het was een instant hit. Vanaf dat moment heeft Kane altijd volgehouden dat hij de oorspronkelijke bedenker en maker was van Batman. Finger werd desgevraagd wel genoemd, maar schijnbaar niet van harte.

Het lijkt erop dat niemand Kane ooit daadwerkelijk heeft zien tekenen. Hij werkte vanuit huis en kon dankzij het succes al snel assistenten inhuren om het werk voor hem te doen. Het is bekend dat hij veel tekeningen heeft overgetrokken van andere striptekenaars en de keren dat hem gevraagd werd ter plekke iets bij te werken waren geen onverdeeld succes. In de loop der jaren vroegen steeds meer mensen zich af wat Kane nu werkelijk had bijgedragen aan Batman.

Batman-is-Flash-Gordon-Plagiarism-Bob-Kane-Traced-Alex-RaymondHet youtube kanaal Comic Tropes zette de levensloop van Bob Kane en de geschiedenis van Batman op een rijtje en kwam zo tot een video van 25 zeer vermakelijke minuten. Kane wordt niet gespaard. Feiten en vermoedens worden afgewisseld met smeuïge anekdotes waaruit blijkt dat Kane mogelijk nog geen pakje boter foutloos kon tekenen. Bescheidenheid was de man vreemd en dat maakte hem bepaald niet geliefd bij zijn collega’s, die elkaar natuurlijk op de hoogte hielden.

Met de hoofdrolspelers overleden, komen we waarschijnlijk nooit meer te weten hoe de vork precies in de steel zat. Duidelijk is wel dat Bill Finger het op zijn minst verdiend heeft voortaan in één adem genoemd te worden met Bob Kane.