Comics

Tales From Harrow County: oude personages krijgen veel meer kleur

Tales From Harrow CountyTerug naar Harrow County, de plek waar supernatuurlijke wezens in de bossen leven, heksen heersen en de doden herrijzen. Tales From Harrow County is het vervolg op een van de beste horror comics van de laatste tien jaar en recent uitgegeven in een deluxe editie.

“Nee!!! Doe het niet! Blijf met je handen van deze karakters af!” Je zou het willen schreeuwen in de oren van alle makers van de negende kunst die, jaren nadat ze een langlopend verhaal afgerond hebben, terugkeren naar oude personages en werelden. Meestal loopt zo’n terugkeer uit op een teleurstelling voor lezer en maker. Voor de eerste omdat de magie verdwenen lijkt te zijn en ook het originele verhaal bij nalezen minder goed blijkt te zijn dan lang gedacht. Voor de laatste omdat de economische opbrengst niet meer zo hoog is als bij het origineel. Waarom, oh waarom zetten stripmakers dan toch keer op keer deze stap? De creatieve reden die je vaak hoort is dat er toch nog meer te vertellen blijkt te zijn, maar vlak ook de gemakzuchtige reden niet uit: deze verhalen hebben vaak al een fanbase dus een zekere mate van verkoop lijkt gegarandeerd.

Tales From Harrow CountyRecent zagen we Jeff Lemire een soort van vervolg maken op Sweet Tooth, niet geheel toevallig rond dezelfde tijd dat Netflix het eerste seizoen online zette van de op Lemire’s comics gebaseerde serie. Ook Robert Kirkman keerde voor een keer terug naar Rick Grimes en The Walking Dead in het vet aangezette, maar flinterdunne Rick Grimes 2000.

Harrow County is het geesteskind van schrijver Cullen Bunn en tekenaar Tyler Crook die in interviews aangeven met Tales te zijn begonnen omdat ze zelf benieuwd waren naar hoe het leven in Harrow County tien jaar na de gebeurtenissen van de originele reeks eruit zou zien. Emmy, de hoofdpersoon uit die reeks, is vertrokken uit het dorp. Bernice, de beste vriendin van Emmy en een soort van medicijnvrouw, woont nog wel in de streek en heeft het druk met het beter maken van zieken en op afstand houden van het supernatuurlijke. 

Inmiddels is de Tweede Wereldoorlog uitgebroken en veel jonge mannen uit Harrow County sneuvelen in Europa of Azië en komen als een dodenleger terug naar Amerika. Bernice moet al haar kennis van het bovennatuurlijke inzetten om de doden rust te bieden en wordt daarbij als afro-amerikaanse, lesbische vrouw met argusogen gevolgd door de plaatselijke predikant.

Tales From Harrow CountyDe sfeer van plattelands Amerika begin 20e eeuw wisten Bunn en Crook al goed te treffen in Harrow County, met Tales From Harrow County voegen ze daar een meer sociaal-maatschappelijke achtergrond aan toe waardoor de personages (vooral Bernice) nog meer kleur krijgen.

Wie de originele reeks kent, was natuurlijk betoverd door het aquarelachtige artwork van Tyler Crook waarbij elke pagina een kunstwerk op zich was. Het is daarom een lichte teleurstelling dat Crook in Tales From Harrow County alleen de covers op zich neemt en de rest van het artwork overlaat aan nieuwe talenten Naomi Franquiz en Emily Schnall. Zij werken gelukkig in dezelfde stijl als Crook alleen zijn details, zoals gezichtsuitdrukkingen, hier en daar anders.

Wat gelukkig overeind is gebleven zijn de ‘haints’: de elven, nimfen, ondoden en goblins die te pas en te onpas opduiken in Harrow County. Sommigen zijn goedaardig, maar een aantal zijn volstrek onbetrouwbaar. Ook de ‘haints’ krijgen in Tales From Harrow County wat meer achtergrond en daarmee is de terugkeer van Bunn en Crook vooralsnog geslaagd. Wel is het zeer lastig echt te genieten van deze reeks als je niet eerst Harrow County gelezen hebt.  Dan is het moeilijk verwijzingen naar het verleden te plaatsen.

Tales From Harrow County is verkrijgbaar in twee losse tradepaperbacks en in een grotere, deluxe uitvoering die niet zou misstaan in de boekenkast van iedere liefhebber van Harrow County.

Cullen Bunn, Tyler Crook, Naomi Franquiz & Emily Schnall – Tales From Harrow County Library Edition – Dark Horse. 224 pag. Hardcover. $39.99