Comics

In Kingdom Come is Superman een oude, verbitterde man geworden

Tekenaar Alex Ross en schrijver Kurt Busiek maakten in 1994 het vierluik Marvels. De miniserie werd een van de grootste verkoopsuccessen van de jaren negentig. Het verhaal was een eigenwijze kijk op het Marvel-universum en Ross besloot al snel dat hij iets soortgelijks wilde doen met de superhelden uit de DC-wereld. Met scenarist Mark Waid maakte hij een nieuw vierluik: Kingdom Come dat eveneens veel prijzen won en na vijfentwintig jaar nu ook voor het Nederlandstalige publiek wordt ontsloten door uitgeverij Dark Dragon Books (dat drie jaar geleden ook Marvels al vertaalde).

In Kingdom Come zijn de Verenigde Staten ten prooi gevallen aan de terreur van een nieuwe generatie superhelden. Ruim tien jaar geleden heeft Superman zich teruggetrokken uit het openbare leven, waarna ook allerlei andere inmiddels bejaarde superhelden hun cape aan de wilgen hebben gehangen. De nieuwe generatie neemt het echter een stuk minder nauw met de erecode van de oude generatie. Ze vechten onder elkaar om de macht en onschuldige burgers worden het slachtoffer. Het land wordt bovendien getroffen door een atoomramp nadat de nieuwe superheld Magog (een Bijbelse verwijzing naar het kwaad) Captain Atom doodt in een tweegevecht.

Kingdom-Come-01Het is dan dat Wonder Woman op zoek gaat naar Superman en hem overhaalt orde op zaken te komen stellen. Hij ronselt al zijn oude makkers van vroeger, zoals Green Lantern en The Flash, om de nieuwe generatie helden weer in het gareel te krijgen. Een aantal van hen, waaronder Green Arrow en een hoogbejaarde Batman, weigert mee te doen, teleurgesteld als ze zijn in hun oude makker Superman omdat hij de wereld in de steek heeft gelaten.

Wat Marvels destijds zo bijzonder maakte, was dat het helemaal geen superheldencomic was. Het verhaal gaat over fotograaf Phil Sheldon die eind jaren dertig de opkomst van de superhelden meemaakt. Tegen de achtergrond van Sheldons belevenissen wordt de lezer getrakteerd op allerlei hoogtepunten uit tientallen jaren Marvel-strips die vanaf de straat worden gadegeslagen door Sheldon. Superhelden als Spider-Man, de Fantastic Four, Hulk of X-Men spelen slechts figurantenrollen.

Kingdom-Come-02Kingdom Come is daarentegen veel meer een klassieke superheldenstrip, met de superhelden in de hoofdrol. Weliswaar wordt het verhaal verteld door de ogen van een gewone sterveling, priester Norman McCay die door The Spectre allerlei gebeurtenissen te zien krijgt van dichtbij, maar uiteindelijk is McCay hier slechts de figurant: het draait allemaal om Superman en de andere hoofdpersonen.

Dat maakt Kingdom Come minder speciaal dan Alex Ross’ eerdere project. Maar als hommage aan het DC-universum is het nog steeds een uiterst geslaagde strip. Niet alleen door Ross prachtige schilderwerk, maar ook door het thema dat centraal staat in Kingdom Come: wat is goed en kwaad? In het tweede deel van dit vierluik wordt duidelijk waarom Superman zich terug heeft getrokken. Zijn principiële houding om geen vijanden te doden, heeft eraan bijgedragen dat The Joker zijn grote liefde Loïs Lane heeft vermoord. Het is nieuwkomer Magog die uiteindelijk de wereld bevrijdt van The Joker door hem wél te doden en daarvoor door het publiek op handen wordt gedragen. Superman heeft gefaald. Wanneer hij later besluit terug te keren, wordt hij plots gedwongen zijn eigen oude principes te herzien en andere superhelden op onorthodoxe wijze te bestrijden. Zeker als Captain Marvel (wij kennen hem ook wel als Shazam) een verbond aangaat met superschurk Lex Luthor.

Kingdom-Come-03Kingdom Come is misschien minder origineel dan Marvels, maar evengoed een feestje voor liefhebbers van superheldencomics. Op elke pagina zit wel een verwijzing naar een van de vele figuren of verhaallijnen uit tachtig jaar DC-comics. Houd de zoekfunctie op je mobiele telefoon bij de hand om optimaal te genieten van alle verstopte hints. In oktober verschijnen de afsluitende twee delen. Ook voor wie geen diehard-fan is van superheldencomics is deze serie de moeite waard.

Alex Ross & Mark Waid – Kingdom Come, deel 1 en 2. Dark Dragon Books. 72 pag. softcover, kleur. € 9,95 (per deel)