Berichten

Het legendarische tijdschrift Métal Hurlant verrijst uit het graf

Metal-Hurlant-cover
Voorlopig omslag

In een tijd dat er meer tijdschriften omvallen dan worden opgericht, komt uitgeverij Les Humanoïdes Associés met het verrassende nieuws dat ze het legendarische tijdschrift Métal Hurlant eind dit jaar nieuw leven zal inblazen.

Op 1 januari 1975 verscheen het eerste nummer van het Franse striptijdschrift Métal Hurlant (brullend metaal). Dat nummer wordt op een strip van Richard Corben na volledig gevuld met werk van de oprichters, Jean-Pierre Dionnet, Philippe Druillet en Jean Giraud. Die laatste verzorgt onder zijn kort daarvoor aangemeten pseudoniem Moebius het omslag en maakt zes strips, waarvan twee met Druillet. Zijn meest memorabele bijdrage is een tekstloos verhaal van acht pagina’s onder de titel Arzach. Métal Hurlant bereikt alle hoeken van de wereld en het is met name Arzach dat op talloze stripmakers een onuitwisbare indruk maakt.

Métal Hurlant is op slag een fenomeen en krijgt al snel navolging in andere talen. In Duitsland verschijnt Schwermetal, in Nederland Zwaar Metaal en in de Verenigde Staten Heavy Metal. Alle edities leggen zich toe op het publiceren van grensverleggende schiencfictionstrips voor een volwassen publiek. Dat doen ze met verve; veel stripmakers die furore maken gedurende de jaren 70 en 80 publiceren in deze tijdschriften hun werk, velen als debutant. Maar als de klad komt in de tijdschriftenmarkt krijgt ook Métal Hurlant het moeilijk. Het laatste nummer verschijnt in 1987. Uitgeverij Les Humanoïdes Associés probeert het nog een keer in 2002, maar trekt de stekker er al uit in 2004.

Metal-Hurlant-03Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Fabrice Giger, redacteur en eigenaar van Les Humanoïdes Associés, en Vincent Bernière, redacteur en journalist, waren vastbesloten het blad een derde leven te geven. Middels een crowdfunding campagne op het Franse platform KissKissBankBank zijn ze er zojuist in geslaagd zo’n 3.000 abonnees te werven, waarmee een eerste jaar van vier nummers gegarandeerd is. Het project haalde 1365 % van het streefbedrag op en wist al ruim 10.000 exemplaren te verkopen van het eerste nummer. Het (Franse) publiek is dus duidelijk enthousiast over deze reïncarnatie.

De redactie bevat onder meer Ugo Bienvenu (Systeemvoorkeuren, Sukkwan Island) en Jerry Frissen (Simak, Meta-Baron) en het eerste nummer zal gevuld worden met werk van onder andere Fabien Vehlmann, Brian Michael Bendis, Matt Fraction, Mark Waid, Jaouen Salaun en zal redactionele bijdragen bevatten van Enki Bilal en William Gibson en vele anderen. Reken er maar op dat er nog veel meer auteurs aan dat rijtje zullen worden toegevoegd.

Metal-Hurlant-04Elk nummer wordt 288 pagina’s dik (met ongeveer 220 pagina’s strip en 60 pagina’s redactionele bijdragen) en zal het midden houden tussen een boek en een tijdschrift. Een mook noemen ze het zelf, waarmee de redactie gelijk een gooi doet naar de prijs voor het lelijkste leenwoord van het jaar. Vier keer per jaar zal er zo’n boekwerk verschijnen. Om de druk een beetje van de ketel te halen zullen de even nummers oud werk bevatten en onder de naam Métal Hurlant Vintage door het leven gaan. De oneven nummers worden gevuld met nieuw werk, dat uit alle windstreken wordt gehaald.

De auteursnamen die zijn vrijgegeven verraden vooral bijdragen uit Frankrijk en de Verenigde Staten, maar men is vastbesloten om daar ook auteurs uit Zuid-Oost Azië en andere regio’s aan toe te voegen. Het is die diversiteit en het gebruik van een thema om alle verhalen elk nummer met elkaar te verbinden die van Métal Hurlant weer het toonaangevende, grensverleggende tijdschrift moeten maken dat het ooit was. Het eerste nummer heeft als thema de nabije toekomst en moet eind september in de winkel liggen.

Wie het water al in de mond loopt, maar onvoldoende Frans beheerst, mag zich overigens ook verheugen. Begin 2022 zal er een Engelstalige editie verschijnen. Het enige wat we nog niet precies weten is de winkelprijs, maar aangezien abonnees 20 euro per nummer gaan betalen, lijkt het erop dat die alleszins schappelijk zal zijn.

Metal-Hurlant-02