Comics

Lonely Receiver: rauw en realistisch verwerkingsproces van liefdesverdriet

Hoe liefdesverdriet en afhankelijkheid van je partner om kan slaan in pure horror: dat is waar het rauwe vat vol emoties, Lonely Receiver, over gaat. Helaas staat daarbij het futuristische aspect de verhaallijn een beetje in de weg.

Catrin is liefdesverdriet en verbroken relaties helemaal beu. Ze besluit een kunstmatige partner te kopen die, volgens de advertentie, de rest van haar leven bij haar zal blijven. Catrin en haar holografische vrouw beleven tien geweldige jaren tot het opnieuw tot een breuk komt. En Catrin weer zwelgt in liefdesverdriet en rouw.

Schrijver Zac Thompson geeft in het voorwoord van Lonely Receiver aan dat hij met dit boek zijn eigen ervaringen met relaties en vooral het uitgaan van relaties wilde weergeven. Dat het een persoonlijk boek is, merk je aan alles. Er gaat een bepaalde puurheid en eerlijkheid uit van de monologue interieur waar je als lezer deel van uit maakt. Een gevoel dat versterkt wordt door het tekenwerk van Jen Hickman die Catrin zeer breekbaar neerzet, en tegelijkertijd ook de onberekenbaarheid en het obsessieve en manische van de hoofdpersoon weet te treffen. Het op een obsessieve manier niet willen geloven dat de relatie over is, maar ook het obsessief blijven zoeken naar je ex, gaat sluimerend en geloofwaardig over in psychologische en fysieke horror.

Lonely Receiver is daarom echt een boek voor volwassenen. De verschillende stadia van het omgaan met een relatiebreuk worden herkenbaar weergegeven; van het niet willen accepteren en het zwelgen in verdriet tot het zoeken naar een rebound, het losbandig daten en uiteindelijk jezelf terugvinden. Dit zou ook passen in een boek gericht op tieners, maar Thompson en Hickman gaan daarvoor wel een stapje dieper en extremer. Zo verliest hun hoofdpersoon zich in bdsm en orgies om haar kunstmatige vriendin te vergeten.

Het is die kunstmatige vriendin die het boek een futuristisch sausje geeft, maar het tegelijkertijd ook overbodig laat aanvoelen. Het hele gebeuren met een smartphone die je kan aansluiten op je genitaliën en interactieve liefdespakken die je allerlei sensaties geven, staan het verhaal af en toe in de weg. Het is als te zoete glazuur op een taart waarvan de basis al uitstekend is.

Zac Thompson & Jen Hickman – Lonely Receiver. Aftershock. 120 blz. $16.99