Comics

Cullen Bunns Rogue Planet schreeuwt om de hulp van luitenant Ripley

Een groep loonslaven zweeft met hun schip Cortes door de ruimte op zoek naar gecrashte ruimteschepen om ze te strippen en de opbrengst te verkopen. Ze ontvangen een SOS-signaal en besluiten een kijkje te nemen op een hen onbekende planeet. Ja, dit is inderdaad het begin van de allereerste Alien film, maar ook van Rogue Planet een nieuw strip van schrijver Cullen Bunn (Harrow County, The Sixth Gun, Bone Parish) en tekenaar Andy MacDonald (Doctor Strange, Loki).

Bunn moet wel geïnspireerd zijn door Alien tijdens het schrijven van dit boek. Het geklaag tussen de bemanning, het mysterieus verdwijnen van de eerste crewleden; het is allemaal verdacht bekend. Gelukkig neemt Rogue Planet uiteindelijk wel een iets andere wending en is het nog maar de vraag of het daadwerkelijk de oorspronkelijke bewoners van de planeet zijn die verantwoordelijk zijn voor de slachting van niet alleen de crew van de Cortes, maar ook van de duizenden andere schepen die nooit meer van de planeet af zijn gekomen.

Waar Alien kan bogen op de ideeën van H.R. Giger is het kwaad in Rogue Planet eerder een verre neef van Lovecraft. Tentakels, darmen, ogen en monden schieten over de planeet op zoek naar vers bloed.

Het werk van Andy MacDonald past zeker bij het horrorverhaal dat Bunn schrijft. Het nadeel van dit soort boeken is vaak dat mensen in een ruimtepak al snel op elkaar gaan lijken, iets dat MacDonald slim oplost door bij de meeste actiescènes als eerste een flinke scheur in de helm te veroorzaken. Dan zie je in ieder geval de expressie van de bemanningsleden net voor ze aan hun einde komen. Het grote kwaad wordt getekend in een stijl die veel doet denken aan die van Chris Bachalo; zeer organisch maar daardoor ook een beetje te cartoonesk en niet altijd even goed leesbaar.

Cullen Bunn is met Harrow County verantwoordelijk voor een van de beste southern horror comics ooit verschenen en zijn Bone Parish is een geweldige crossover tussen misdaad en het bovennatuurlijke. Helaas is Rogue Planet toch vooral wat je op basis van de eerste tien pagina’s denkt: een niet meer dan vermakelijke B-versie van Alien. Als lezer mis je vooral de tijd om echt mee te kunnen leven met de bemanningsleden. Je landt midden in het verhaal en net als de crew van de Cortes begin je al snel uit te kijken naar het moment waarop je kunt ontsnappen.

Cullen Bunn & Andy MacDonald – Rogue Planet. Oni Press. 136 blz. $19,99