Cooper & Martinez: It's a bird
Berichten

Central Park vogelaar maakt gratis comic over racistisch incident

Cooper & Martinez: Represent 01: Its a BirdVanaf het moment dat de beelden van George Floyd de wereld rondgingen, lagen de verhoudingen tussen wit en zwart Amerika onder een vergrootglas. Een van de eerste, ogenschijnlijk triviale incidenten dat daardoor voorpaginanieuws werd, was dat van vogelaar Christian Cooper (YouTube). Hij stond naar vogels te kijken in Central Park toen een loslopende hond voorbij liep. Dat is tegen de regels, dus vroeg Christian de eigenaar of ze hem aan de lijn wilde doen. De vrouw werd kwaad, belde de politie en zei: “Er is hier een Afrikaans-Amerikaanse man, ik ben in Central Park, hij filmt me en bedreigt mij en mijn hond.”

Als je de afgelopen maanden niet onder een steen hebt geleefd, komt dit je waarschijnlijk bekend voor. Wat je vast nog niet wist, is dat de man in kwestie ooit als redacteur werkte voor DC Comics. DC benaderde Cooper met de vraag of hij zijn ervaring wilde vertalen naar een stripverhaal. Dat wilde hij wel. Het werd een verhaal over een jonge vogelaar die door zijn verrekijker de beeltenissen ziet van zwarte mensen, gedood tijdens confrontaties met de politie. Het eindigt met het voorval tussen Cooper en de vrouw in Central Park. Achterin bevindt zich nog een klein dossier over de geportretteerde slachtoffers.

Cooper & Martinez: It's a BirdDe vrouw in de strip lijkt overigens nauwelijks op de oorspronkelijke persoon. Cooper heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij er niet op uit is om de vrouw persoonlijk aan te vallen en heeft ook geen aanklacht ingediend. Het gaat hem om het aankaarten van een fundamenteel probleem in de Amerikaanse samenleving. “Wat mij overkwam is bijna verwaarloosbaar als je dat vergelijkt met de fatale afloop voor George Floyd, later diezelfde dag, maar het is wel allemaal het gevolg van dezelfde raciale vooroordelen. Het is dus niet mijn bedoeling de twee situaties met elkaar te vergelijken, maar om te zeggen: ‘zie het patroon’”.

De strip heet It’s a Bird, een verwijzing naar de beroemde zin “It’s a bird! It’s a plane! It’s Superman!” Hij is 10 pagina’s lang, getekend door Alitha E. Martinez en je kunt hem gratis downloaden bij DC Comics (en een aantal andere, grote aanbieders van digitale comics). Het is bovendien het eerste deel van een nieuwe serie, genaamd Represent, waarmee DC “auteurs wil etaleren en introduceren die traditioneel gesproken ondervertegenwoordigd zijn in mainstream comics.” We nemen voor het gemak aan dat DC hiermee doelt op de demografisch groep waartoe de auteurs behoren en niet zozeer de auteurs persoonlijk. Bij It’s a Bird gaat het in dat geval niet alleen om Christian Cooper als Afrikaans-Amerikaan, maar ook om tekenaar Alitha Martinez, een kind van migranten, die ooit nog gedeporteerd werd.