Comics

Luxe, overconsumptie en het einde van de wereld in The Nice House on the Lake

Hoe denk jij dat de wereld zal eindigen? Met die vraag begint The Nice House on the Lake, de nieuwe titel van James Tynion IV (Something Is Killing The Children, Department of Truth) en Álvaro Martínez Bueno (Justice League Dark). Want de wereld is eindigend en als het dan toch zo moet zijn, kun je dan niet beter met een groep vrienden verblijven in de meest luxueuze villa die je kan bedenken?

Een kleine groep mensen ontvangt van Walter een uitnodiging om het weekend door te brengen in zijn villa bij het meer. Het gaat om een schrijver en een accountant, een cabaretier en een schilder, een dokter en een consultant. Het enige dat ze gemeen hebben met elkaar is dat ze jong zijn, enigszins succesvol in hun eigen vakgebied en ergens in de voorbije jaren een vriendschap zijn aangegaan met Walter. Tijdens hun verblijf in het huis verandert de buitenwereld en blijkt Walter een totaal ander persoon te zijn dan iedereen altijd dacht.

Nice House on teh LakeMet The Nice House on the Lake schrijft James Tynion een ‘cabin in the woods’-horrorverhaal, maar dan versierd met een enorme hoeveelheid mysterie zoals lezers die mogelijk nog kennen van de televisieserie Lost. Symbolen die een betekenis lijken te hebben of niet, onverklaarbare gebeurtenissen en onbetrouwbare vertellers zijn troef in dit zeer spannende eerste deel. Wel overspeelt Tynion zijn hand met het introduceren van de verschillende personages. In vier pagina’s wordt je verwacht een band op te bouwen met een groep figuren die een doorsnee horen te vertegenwoordigen van de hedendaagse maatschappij, maar in essentie allemaal even hip en succesvol zijn.

Nice House on teh LakeHet tekenwerk van Álvaro Martínez Bueno is donker en realistisch. Elke terugblik krijgt een warm kleurenpalet, maar het heden is kil en grijs. Er zijn veel dialogen in het boek en weinig spetterende actie, wat dat betreft is deze titel niet te vergelijken met die andere hit van Tynion: Something is Killing the Children. Bueno lost het gebrek aan actie op door veel te spelen met de opmaak van zijn pagina’s en waar het kan echt uit te pakken met de expressie op gezichten.

The Nice House on the Lake is een nagelbijter die vragen oproept. Een boek dat bij herlezen meer geheimen prijsgeeft en opnieuw een bewijs vormt dat James Tynion IV een van de meest creatieve comicschrijvers van dit moment is.

James Tynion IV & Álvaro Martínez Bueno – The Nice House on the Lake. DC Black Label. 200 pag. $ 19.99