Comics

Soul Plumber is grove kotshorror door twee podcastmakers

Soul PlumberGeen podcast over comics, maar een comic die ontstaan is uit een podcast. Dat is Soul Plumber.

The Last Podcast on the Left is een in 2011 gestarte podcast over pulp, horror en scifi die wekelijks enorm veel luisteraars weet te vermaken met gefingeerde horror waarin een aantal karakters regelmatig terugkeren. Waarom dat succes niet ook vertalen naar andere media, moeten schrijvers Marcus Parks en Henry Zebrowksi gedacht hebben. En wat is nu een mooier medium dan de negende kunst?

Uitgeverij DC zag kennelijk wel wat in de pitch van beide mannen (of in de naam en faam van de podcast) en haalde tekenaars John McCrea (Hitman) en PJ Holden (Judge Dredd) erbij om het tekenwerk te verzorgen.

Soul PlumberLuisteraars van The Last Podcast on the Left zullen in de dik aangezette, af en toe wat melige en tegen heilige huisjes aantrappende horror van Soul Plumber zeker de podcast herkennen. Wanneer je een podcastmijdende striplezer bent die daarnaast van DC de welbekende superhelden verwacht, dan zou het zo maar kunnen dat bij het lezen van Soul Plumber je maag een keer of zes omdraait.

Laten we wel wezen, zeker voor een uitgeverij als DC is Soul Plumber een heel rare eend in de bijt. Een comic waarin een door de kerk afgewezen priester in wording met zijn aan alles verslaafde vriend het opneemt tegen een alles opetende demon is nogal… opvallend. Vooral omdat dit alles getekend is in een stijl die meer weg heeft van de underground boeken van Robert Crumb en het Britse 2000 AD. Opvallend ook omdat de kots en smerigheid van de pagina’s af lijkt te spatten.

Soul PlumberEn toch… net als in de podcast vliegen ook in Soul Plumber de makers helaas af en toe nogal uit de bocht. Het grof zijn om te schockeren is gaandeweg het verhaal meer een leeg kunstje geworden dan dat het nog echt wat toevoegt. En dat is jammer want in de basis hebben Parks en Zebrowski genoeg creatief talent om een boeiend verhaal te vertellen dat het in stripvorm goed zou doen.

Marcus Parks, Henry Zebrowski, John McCrea & PJ Holden – Soul Plumber. DC Comics. 152 pag. $24,00