Maidan Love 1 - Revolutie
Strips

Maidan Love is opnieuw uitstekend Oostblokavontuur van Ducoudray

Maidan Love 1: OlenaKiev, augustus 2013. Bogdan verveelt zich op een feestje aan het Maidanplein. Olena, zijn vriendin, gaat komend jaar studeren en wil dat hij haar nieuwe vrienden ontmoet. Het zijn salonactivisten die graag praten over politiek, een onderwerp dat Bogdan volstrekt niet interesseert. Als politieagent heeft hij bovendien weinig keus, hij werkt voor de zittende machthebbers en stelt geen vragen. Binnenkort begint hij aan een opleiding tot berkut, oproerpolitie, bekend om hun harde optredens. Ze slaan eerst en ondervragen later. Iedereen haat ze, maar daar heeft Bogdan lak aan. Bij de berkuts zal hij genoeg verdienen om zich een goede woning te veroorloven en dat vindt hij veel belangrijker.

Dat verandert als de Revolutie van de Waardigheid een paar maanden later uitbreekt. Terwijl Bogdan klaar staat om samen met zijn collega’s in te grijpen op het Maidanplein, ontdekt hij dat Olena een van de demonstranten is en zojuist Lenin van zijn sokkel heeft getrokken. Ze zit in de problemen en Bogdan deserteert. Voor hij het weet bevindt hij zich in het kamp van de revolutionairen en ontdekt hij aan den lijve het onrecht waartegen ze vechten.

Maidan Love 1 - BerkutsAurélien Ducoudray is in zijn element. Oost-Europa wordt niet vaak gebruikt als decor, maar voor Ducoudray is het vertrouwde kost. Zijn Kamp Poetin, De honden van Pripyat en Moeder Rusland spelen zich af in Oekraïne en Rusland en in het Frans komen daar nog een paar titels bovenop. Ik ken de precieze reden voor zijn voorkeur niet, maar weet wel dat deze landen voor een setting zorgen waar je als scenarist veel kanten mee op kan: corrupte overheden, een roerige geschiedenis, een gepolariseerde bevolking, wantrouwen jegens de overheid… keuze genoeg. De Revolutie van de Waardigheid vond daadwerkelijk plaats, begon november 2013 en kreeg bij ons de naam Euromaidan omdat de inzet verdere aansluiting bij Europa was. De revolutie had succes, maar de vreugde was van korte duur. Poetin annexeerde de Krim en houdt Oekraïne sindsdien in een wurggreep.

Maidan Love is een avonturenverhaal over een man die zijn verloofde wil redden, maar gaat natuurlijk ook over de onmogelijkheid je te onttrekken aan het maatschappelijke debat in een land als Oekraïne. Een thema dat in het tweede deel ongetwijfeld nog verder uitgespeeld zal worden. Ducoudray is een verdienstelijk schrijver, die een goed verhaal en gedegen dialogen combineert met een lekker tempo. Het levert een avontuur op dat, net als bij Ducoudrays overige werk, net dat beetje extra diepgang en kwaliteit bevat om Maidan Love boven de middelmaat uit te tillen. 

Maidan Love 1 - MaidanpleinHet tekenwerk van Christophe Alliel speelt daarin ook geen onbelangrijke rol. Zijn semi-realistische stijl leent zich goed voor dit verhaal. Zijn personages ogen toegankelijk, de Oostblok-architectuur is overtuigend, zijn auto’s zijn net zo vierkant als je je herinnert en hij schrikt niet terug voor het tekenen van mensenmassa’s, noch voor het toevoegen van wat sneeuwvlokken voor extra sfeer. Bovendien kan hij prima uit de voeten met de vele actiescènes.

Voor liefhebbers van goed geschreven avonturenverhalen met lekker wat actie en net iets meer diepgang dan gemiddeld, is Maidan Love een uitstekende keus. Verhaal en tekeningen vullen elkaar prima aan en bieden kwaliteit zonder pretenties. Wie dit album tevreden dichtslaat doet er goed aan ook eens ander werk van Ducoudray te bekijken. Door zijn voorkeur voor Oost-Europa worden zijn albums nog wel eens over het hoofd gezien, maar dat is onterecht.

Aurélien Ducoudray, Christophe Alliel, Albertine Ralenti – Maidan Love 1: Olena. Saga Uitgaven, 56 pagina’s, hardcover. € 19,95