Berichten

Ontmoet Amabie, de yokai die ons beschermt voor covid-19

Vergeet Pikachu en Hello Kitty, het figuurtje dat Japan op dit moment stevig in haar ban heeft, heet Amabie (spreek uit: aa-maa-bie-jee).

Zij is de legendarische zeemeermin-yokai met drie poten, die naar verluidt uit de zee tevoorschijn komt en een overvloedige oogst of een epidemie aankondigt. Op die oogst moeten we nog wachten, de epidemie is ons intussen overkomen.

Deze Amabie (wiki) is een yokai: een geest, een bovennatuurlijk wezen uit de Japanse folklore. Het verhaal gaat dat Amabie helpt als er een epidemie uitbreekt: “laat mensen een tekening van mij zien en ze zullen worden gered”.

En dat is wat de Japanse stripmakers in gang hebben gezet: op social media, vooral op Twitter, delen zij hun eigen versies van Amabie. Bedoeld voor wie het maar wil zien, voor iedereen die gered wil worden.

Als er een Japanse stripmaker is die zich bij leven en welzijn heeft bezig gehouden met yokai, dan is het Shigeru Mizuki (wiki). In zijn wereldberoemde Kitaro-strips draait het immers om een eenogig figuurtje dat half mens half yokai is: deze Kitaro is de ideale intermediair tussen gewonemensenwereld en die van de geesten. Veel Japanse mangaka verwijzen dan ook naar deze grootmeester van de yokai-strip.

Maar daar blijft het niet bij. Ook de Japanse overheid heeft Amabie omarmt als figuurtje dat mensen waarschuwt voor de gevaren van het coronavirus. Zo is deze Amabie is no time uitgegroed tot de nationale mascotte van de strijd tegen covid-19.

Intussen is Amabie ook buiten de landsgrenzen gesignaleerd. Riad Sattouf, de Franse auteur van de succesvolle strip De arabier van de toekomst en groot fan van het werk van Mizuki, heeft zich niet onbetuigd gelaten: op zijn Twitter heeft hij een prachtige Amabie getekend, in de hoop dat ook in Europa en de rest van de westerse wereld deze langharige zeemeermin met eendenbek haar ‘werk’ kan doen. Hoe meer mensen haar zien, des te sneller zullen we covid-19 eronder krijgen.

Sattouf heeft de aanzet gegeven. Laten we eens zien welke stripmakers zijn voorbeeld volgen, te beginnen in Nederland en Vlaanderen. Wie voelt zich geroepen? Hashtag #Amabie.