Berichten

9e Kunst wordt nog socialer: vanaf nu ook op Mastodon

Het nieuws van de overname van Twitter door Elon Musk zal je niet ontgaan zijn. Vanwege het rumoer week een groot aantal Twitteraars uit naar elders. Vooral de Duitse fediverse-twitterkloon Mastodon blijkt in trek. En niet ten onrechte: Mastodon, dat groeit als kool en de aanloop nauwelijks aan kan, is voor 9e Kunst een prima aanvulling op onze accounts bij Twitter, Facebook en Instagram. Vandaar dat we voortaan ook op Mastodon te vinden zijn:
@9ekunst@mastodon.nl
(of zoek gewoon op 9e Kunst, dan vind je ons ook)

Mastodon is beduidend anders dan het rumoerige dorpsplein van de blauwe vogel. Ten eerste is het decentraal. Het bevindt zich dus niet op de servers van één partij die de baas is, maar het is een netwerk van vele, onafhankelijke servers die onderling met elkaar verbonden zijn. Zo zit 9e Kunst op de mastodon.nl-server. Alle mensen die op Mastodon zitten – bij welke server dan ook – kunnen ons volgen, en vice versa. Ten tweede is Mastodon vrij van algoritmes. Je ziet de berichten van de mensen die je volgt en ze staan in chronologische volgorde. Mastodon is daardoor rustiger, inhoudelijker en minder gericht op scoren en schreeuwen.

Wie een idee wil krijgen hoe het werkt, begint eenvoudig een account, bijvoorbeeld op mastodon.nl. Eenmaal op een server, is er de hashtag #nieuwopmastodon. Of je leest je eerst even in. En verder kun je gemakkelijk vragen stellen: er zijn veel behulpzame mensen, merkten we al. De Consumentenbond zette ook al het een en ander op een rijtje. We zien je daar!