Strips

Curieuze robots bezorgen de mensheid een geestige hipsterstrip

Sommige strips raken helaas niet in het zicht van de liefhebber. Het kan zijn dat de uitgever ze geruisloos in de markt zet of dat de albums niet opvallen in het geweld van de enorme aantallen strips die er wekelijks verschijnen – helemaal nu, met veertig tot zeventig titels per week.

In het geval van Een wonderlijke expeditie van robots, van het Tsjechische duo Taťána Rubášová en Jindřich Janíček, is het een combinatie van factoren. De strippurist zal ten eerste zeggen dat het geen echte strip is, omdat er per pagina slechts een grote illustratie is, met daaronder de tekst zoals we gewend zijn van de Bommelstripverhalen. Geen kaders, geen balloons en dan ook nog eens opgezet in een bijzondere kleurstelling, met vreemde robots die uiterlijk weinig sprankelen. Al die zaken bij elkaar opgeteld zal de toevallige passant in de (strip)boekhandel niet meteen over de streep trekken.

Jammer? Jazeker, want Een wonderlijke expeditie van robots is het geestige verhaal van Jacob en Willem, twee robots die op expeditie gaan om de raadselen van hun bestaan te ontdekken. Iets wat zij overigens denken te vinden bovenop de overblijfselen van óns bestaan, dat van de mens. Niet dat zij dat weten of zelfs maar bevroeden: de lezer ziet veel meer in de inventieve tekeningen dan de beide robotjes. Dat maakt hun zoektocht en eindeloze discussie klunzig en humoristisch.

Het geestige zit vooral in de menselijke trekjes van beide expeditieleden: hoewel ze machinaal zijn, denken ze tot op zekere hoogte als mensen. In het geval van Jacob zit zijn denkvermogen in een Pede-ef, Willem zweert bij een Doc. De beide figuren houden er daardoor zo hun eigen ideeën op na en dat uit zich in eindeloze gesprekken over de te volgen koers. Ze blijken onverbeterlijke zemelaars.

Er wordt geen reden gegeven waarom uitgerekend deze twee figuren aan elkaar gekoppeld zijn, want een echt team is het niet. Om het minste of geringste (al valt dat te bezien in het licht van het geheel) raken de robots uit hun evenwicht: zo komen alle essentiële levensvragen één voor één langs. Taťána Rubášová verpakt dat opvallend lichtvoetig: nergens lijkt de theorie er aan de haren bijgesleept of wordt het zware kost.
Het boek wordt gebracht als een strip voor 10+. Dat is een keuze, al geeft het de geïnteresseerde lezer misschien nog een reden om het te laten liggen. Het is namelijk evengoed voor volwassenen. Uiteindelijk is het vooral een keuze voor het tekenwerk van Jindřich Janíček dat je aanspreekt of niet: het lijkt gesteendrukt of gezeefd (in ieder geval ruikt het boek exact naar dergelijk handwerk), met overlappende kleuren die tezamen een mooie waaier opleveren. Het zijn de kleuren die je aantreft in de alternatieve concertposter- en zinecultuur. Een wonderlijke expeditie van robots zou niet opvallen op een smallpress beurs of zinefest.

En zo is de cirkel rond: het valt niet op omdat het enerzijds te opvallend en anders is, anderzijds is het feitelijk een veel traditioneler (strip)boek dan je zou verwachten. Wat Willem en Jacob nodig hebben, is een wonderlijke marketing van robots.

Taťána Rubášová & Jindřich Janíček – Een wonderlijke expeditie van robots. Uitgeverij Boycott. 96 pagina’s. € 17,50.