Comics

Black Science: kan het nu eens afgelopen zijn met multiversums?

Met de opkomst van superheldenfilms en -series is ook het fenomeen multiversum echt doorgedrongen in de populaire cultuur. Dat begon met het hele Arrow of Flash-universum op televisie en ging via Doctor Strange and the Multiverse of Madness, door naar Spider-Man: No Way Home en het zeer teleurstellende The Flash. Dat een multiversum niet garant staat voor succes is inmiddels wel bewezen. Ook Black Science, de langlopende comic van Rick Remender (Deadly Class, Fear Agent, Venom) weet ondanks enkele goede ideeën uiteindelijk niet te overtuigen. En dan is het een hele klus om de 1100 pagina’s van de recent uitgekomen compendium door te spitten.

Grant McKay is een eikel. Een briljante wetenschapper en anarchist die vreemdgaat met een medelaborante en zijn kinderen per ongeluk kwijtraakt ergens in een ander universum. Remender lijkt er een sport van te maken hoofdpersonages zo onuitstaanbaar mogelijk te maken (wie anders komt met een comic met de titel Scumbag?) En dat is meteen de eerste fout in Black Science; multiversums werken vooral als je als lezer/kijker meeleeft met de hoofdpersonages, vooral omdat van die karakters meerdere varianten rondlopen. Een film als Spider-Man: Across the Spider-Verse is onder meer populair omdat Miles Morales en Gwen Stacy sympathiek zijn. De film The Flash werkt niet omdat die Flash de gunfactor niet heeft.

Een ander probleem van Black Science is dat de lezer niet op de hoogte is van de verschillende universums. Daar hebben Marvel en DC toch wel een voorsprong. We groeien op met Spider-Man, Superman en Batman. We herkennen de basisversies van deze karakters en daarmee ook de varianten uit andere universums. Grant McKay leer je pas kennen bij het openslaan van Black Science en tien pagina’s later komt zijn eerste variant al om de hoek kijken.

Het hoppen van universum naar universum is daarmee meer een makkelijk trucje voor Remender om zoveel mogelijk ideeën in een titel te stoppen. Van boosaardige heksen en een elfenrijk tot een nieuw superheldenteam. Een ware speeltuin voor tekenaar Matteo Scalera die lekker los mag gaan op dino’s, ruimteschepen, trollen en kakkerlakkenlegers.

De enige constante is de andere verhaallijn: van een man die door eigen toedoen zijn gezin kwijtraakt en alles uit de kast moet halen om de boel weer aan elkaar te lijmen. Daarbij raakt Remender best wel een emotionele snaar, vooral door te onderzoeken in hoeverre ons gedrag wordt bepaald door de wijze waarop we zelf zijn opgevoed. Daar heeft Remender echt iets te pakken. Helaas overspeelt hij zijn hand in dit epos, waar hij met Deadly Class en Seven To Eternity heeft laten zien toch prima in staat te zijn om een langlopende comicreeks te schrijven.

Black Science is verschenen in diverse trade paperbacks, drie luxe hardcovers en nu dus ook een compendium, een wat nieuwer formaat in softcover, vergelijkbaar met de ouderwetse Gouden Gids.

Rick Remender & Matteo Scalera – Black Science compendium. Image Comics. 1104 pagina’s. $49,99.