Berichten

Matttt is de nieuwe ster aan het youtube-firmament

Vier maanden geleden verscheen er een nieuwe video over het stripverhaal Master Race, gemaakt door comics-legende Bernard Krigstein. Master Race werd gepubliceerd in 1955 en bevat een beroemde scène waarin Krigstein de antagonist van het verhaal in een ijzingwekkende, woordloze sequentie van 4 panelen achterover van een perron laat vallen. De langsdenderende metro die seconden later een einde maakt aan zijn leven, wordt slechts gesuggereerd met behulp van repeterende raamstijlen en weerspiegelingen. Een indrukwekkend staaltje vertelkunst waarmee Krigstein destijds – en nog altijd – grote indruk wist te maken op zowel zijn lezers als collega’s. Het bleek een hierna-was-de-wereld-nooit-meer-hetzelfde-moment.

De video werd gemaakt door een nieuwe youtuber die zichzelf matttt (met 4 t’s) noemt. Op zijn youtube-pagina schrijft hij niets over zichzelf, in zijn video’s stelt hij zichzelf eigenlijk niet voor en elders op het internet is geen spoor van de man te vinden. Matttt komt dus min of meer uit een strakblauwe lucht vallen. Dat laat onverlet dat hij goed geïnformeerd is en invalshoeken weet te vinden die zijn video’s boven het maaiveld uit tillen. Vrij ruim zelfs, als we afgaan op de kijkcijfers. De zojuist genoemde video over Bernie Krigstein is inmiddels 1,7 miljoen keer bekeken, en dat is voor een video als dit een ongekend hoog aantal. Matttt heeft bovendien een neus voor interessante onderwerpen. Zijn best bekeken video, over Rob Liefeld, tikt op moment van schrijven de 5,7 miljoen views aan en is – we kunnen niet anders zeggen – inderdaad een aanrader. Omdat matttt inzichtelijk maakt waarom Liefeld zowel bejubeld als verguisd wordt, maar ook omdat hij vertelt over het ontstaan en de impact van Image Comics en de rol die Liefeld daarbij speelde.

Eigenlijk zijn alle video’s die matttt tot nu toe gemaakt heeft aanraders. Of ze nu gaan over het eerste echte stripboek gemaakt door Rodolphe Töpffer, het onwaarschijnlijke succes van Teenage Mutant Ninja Turtles, of het geheim van George Herriman, zijn video’s steken buitengewoon goed in elkaar en zijn altijd de moeite van het kijken waard. Matttt heeft in de afgelopen vier maanden al zeven video’s gemaakt, wat veel is voor video’s waar toch aardig wat onderzoek bij komt kijken. Het kan daarom zijn dat het tempo in de toekomst iets gaat zakken. Maar zolang de kwaliteit op hetzelfde peil blijft, is de komst van matttt zonder twijfel een aanwinst.