Comics

Lovesick: Weinig sexy aan comic over verleidelijke dominatrix

Lovesick van de Italiaanse tekenaar en schrijver Luana Vecchio is waarschijnlijk een van de meest verontrustende, duistere comics die in 2023 verscheen en verdient daarom alsnog de nodige aandacht.

Heeft de mens grenzen en zo ja, waar liggen die? Dat was de basis van Vecchio toen ze begon aan Lovesick. Ze dook in de wereld van het dark web, snuff films en zogenoemde red rooms en zag in haar zoektocht steeds verontrustender materiaal rondom pijn en lust voorbij komen. Menig mens zou depressief worden, maar Vecchio wist te balanceren tussen duister en licht door wat zag om te te zetten in kunst en niet zomaar kunst, maar de negende kunst.

Comiclezers kennen het werk van Vecchio mogelijk van de eerder door Image uitgebrachte comic Bolero. Voordat Vecchio daaraan werkte publiceerde ze in eigen beheer de eerste drie delen van Lovesick op Comixology. Image zag wel wat in het duistere verhaal en besloot dat een mooie, papieren uitgave op zijn plaats was.

Centraal in Lovesick staat Domino een, natuurlijk in zwart gehulde internet domina die haar inkomen verdient uit abonnees die betalen om te worden gefolterd of zelfs gedood. Een groep mannen zit achter Domino aan en doet een poging haar te kraken, ondertussen toont Vecchio ook meer en meer van de achtergrond van Domino en hoe zij gekomen is tot wie zij is.

Lovesick is niet voor puriteinse lezers die hun ogen dichtslaan bij naakt en seks en ook zeker niet voor tere zielen die bloed, foltering en pijn zelfs in een comic slecht verteren. Zoals eerder gesteld dit is echt een comic die op eerste gezicht sexy en uitdagend is, maar vooral een grimmige kant heeft.

Een dergelijke comic kan nog weleens op misverstanden rekenen. Gelukkig bevat de door Image uitgebrachte tradepaperback naast vele extra’s ook een toelichting van Vecchio zelf. Daarin legt ze uit wat haar tot inspiratie diende en welke manier van denken dat tijdens het schrijven van de hoofdstukken opleverde.

Lovesick is geen makkelijk entertainment en het siert Vecchio dat ze haar nek heeft uitgestoken om dit boeiende, getroebleerde verhaal te maken, wetende dat het eigenlijk te extreem is om een groot publiek te bereiken.

Luana Vecchio – Lovesick. Image. 240 pagina’s. $17.00