Francis-Ford-Coppolas-Megalopolis
Berichten

Coppola’s nieuwste film Megalopolis wordt ook een stripverhaal door Jacob Phillips

Meerdere beroemdheden besloten ooit dat het schrijven van een comic book serie binnen de mogelijkheden behoorde, daarbij niet gehinderd door enig gebrek aan ervaring. Jonathan Ross – de Britse komiek die bekend staat als een groot stripliefhebber – schreef Turf, Emilia Clarke – beter bekend als Daenerys Targaryen in Game of Thrones – waagde zich aan de driedelige reeks M.O.M.: Mother of Madness, Keanu “John Wick” Reeves doet het niet onverdienstelijk met BRZRKR dat al een paar jaar hoge ogen gooit (en ook onze redacteur Arold Roestenburg positief verraste) en we mogen natuurlijk Gerard Way niet vergeten, de zanger van My Chemical Romance die garant stond voor de uitstekende reeks The Umbrella Academy, die het onlangs nog schopte tot Netflix serie.

Wat al deze mensen met elkaar gemeen hebben, is dat ze van huis uit geen schrijvers zijn. Clarke en Reeves komen er bijvoorbeeld openlijk voor uit dat ze vooral de ideeën aandragen en dat die in samenwerking met de andere makers worden uitgewerkt tot een volledig script. Dus wat zou er mogelijk zijn als een celebrity een strip zou maken die wel gewend is om verhalen te schrijven?

Afgelopen weekend vond Wondercon plaats in San Francisco en daar maakte Image Comics wereldkundig dat Francis Ford Coppola bezig is met een megalomaan project waarbij een film en een graphic novel naast elkaar zullen verschijnen. In de filmwereld heeft Coppola zijn sporen natuurlijk al ruim verdiend, met films als Apocalypse Now, Rumble Fish, The Cotton Club en niet te vergeten de Godfather trilogie. Met een dergelijk palmares is duidelijk dat de man weet hoe je een verhaal vertelt, wat de verwachtingen voor dit project hooggespannen maakt.

megalopolis-tribute

Het project in kwestie heet Megalopolis: een sciencefiction drama van, naar verluidt, epische proporties. En zoals het epische filmproducties betaamt, wordt er inmiddels al ruim vijftig jaar aan gewerkt. Coppola zette de eerste schrijfsels begin jaren 80 op papier en heeft in de tussentijd meerdere pogingen gewaagd om het leven in te blazen, wat twintig jaar geleden ook bijna was gelukt: naar verluid verdween dertig uur aan opnames in 2001 in de prullenbak na de aanslagen van 11 september. Er is weinig over de film bekend, maar wel dat de vernietiging van New York een belangrijke rol speelt. Een thema dat na 11 september de handen even niet meer handen op elkaar kreeg. Maar blijkbaar vond Coppola de tijd rijp voor een nieuwe poging en inmiddels zijn alle – geplaagde en 120 miljoen dollar kostende – opnames afgerond en lijkt Megalopolis dan toch eindelijk werkelijkheid te worden.

De graphic novel zal zich afspelen in het Megalopolis universum en is niet simpelweg het product van een door Image Comics aangekochte licentie. Er wordt nauw samenwerkt met Francis Ford Coppola zelf, die een boontje heeft voor het medium (zoals overigens ook al bleek uit de vormgeving van zijn film Bram Stoker’s Dracula). Het verhaal wordt geschreven door Chris Ryall, die een hoop series van franchises voor IDW heeft geschreven. Opvallender is de persoon die het verhaal mag tekenen, niemand minder dan Jacob Phillips, de zoon van Sean Phillips (bekend van series als Criminal en Kill or Be Killed). Jacob Phillips begon als inkleurder voor de strips van zijn vader, maar gooit inmiddels hoge ogen met zijn tekenwerk voor zijn eigen reeks That Texas Blood, een strip die hij maakt in een stijl die veel lijkt op die van zijn vader (en daar bovendien weinig voor onder doet).

De combinatie van Francis Ford Coppola en Jacob Phillips klinkt ons als muziek in de oren, dus het is te hopen dat ook Chris Ryall topwerk aflevert zodat we binnenkort kunnen genieten van een uniek project. Er is nog niet bekend gemaakt wanneer film en strip zullen verschijnen, maar je mag er vanuit gaan dat een nieuwe, ambitieuze film van Coppola de nodige aandacht zal genereren, dus het zal moeilijk te missen zijn als het eenmaal zover is. Wij kijken er vast naar uit.