Berichten

Jopo de Podcast moet je op z’n minst geluisterd hebben

Iedere maand bespreken Martijn Daalder en Jeroen Vullings vanuit de Haarlemse stripwinkel Jopo de Pojo de beste strips en graphic novels van de afgelopen weken. Dat gaat in een aanstekelijke vaart en met veel gevoel voor het medium. De beide presentatoren hebben hun parate kennis op orde: met speels gemak haken ze op elkaar in en delen ze hun voorliefde voor strips, van klassiek tot modern.

De naam van Martijn Daalder is voor velen verbonden aan zijn jaaroverzichten die hij van 1990 tot 1994 bij uitgeverij Sherpa publiceerde. Hij verdween een behoorlijke poos van het striptoneel, maar bleef lezen. Jeroen Vullings is literatuurcriticus en vooral bekend van de boekenrubriek van de zaterdagse Nieuwsweekend op NPO1, waarin hij regelmatig aandacht besteedt aan strips. Daalder en Vullings zijn vocaal sterk en goed op elkaar ingespeeld. Dat luistert lekker.

In de laatste Jopo de Podcast, die iets langer dan een half uurtje duurt, nemen zij een aantal strips door: In de schaduw van de helden van David Sala, Petar & Liza van Miroslav Sekulic-Struja, het veertiende deel van Theodoor Cleijsters, Aro Satoe, door Frank Le Gall, De magnifieke Monet van Luc Cromheecke, de uitmuntende comic That Texas Blood van Chris Condon en Jacob Phillips en Pin-Ups & Downs van Peter Pontiac. Deze lijst is een goede afspiegeling van wat er zoal besproken wordt.

Jopo de Podcast (“een podcast over strips die je op z’n minst gezien moet hebben”) is op alle podcast-platforms te vinden. Hier vind je aflevering 11: