BRZRKR-Header
Comics

Brzrkr is gelukkig meer dan het comicdebuut van een steracteur

Brzrkr coverDe naam van Keanu Reeves prijkt groot op de cover van Brzrkr en ook het getekende personage dat met verschillende pijlen en een dolk in zijn lichaam onverschrokken op de lezer lijkt af te stormen toont veel gelijkenissen met de populaire acteur. Hebben we hier te maken met een sterk staaltje marketing of heus een goede comic?

De lezer ontmoet een intense man die maar in een ding goed lijkt te zijn: bloedvergieten. Het boek is één grote dialoog tussen hem en zijn therapeut. Langzaam maar zeker blijkt de protagonist al 80.000 jaar rond te lopen op aarde. Hij vertelt over de stam van zijn ouders en het leven in een vallei die continu wordt aangevallen door andere stammen. Zijn moeder bid tot de goden en een van hen, de Naamloze, bezwangert haar met een wapen. De hoofdpersoon heeft maar een wens: doodgaan.

brzrkrBrzrkr is een van de meeste bloedige comics die de laatste jaren zijn uitgebracht. Zelfs Invincible verbleekt erbij. Vergelijkbaar met een aantal titels uit de jaren ‘90 (waarvan Spawn eigenlijk de enige is die nog verschijnt), vliegen de ledematen, darmen, gebitten en hersenen je om de oren. Alles zeer dynamisch getekend door oude rot in het vak Ron Garney en ingekleurd door veteraan Bill Crabtree. Dat een doorgewinterd artistiek team verantwoordelijk is voor het tekenwerk, spat bijna letterlijk van de pagina’s af.

BrzrkrToch valt er ook op het script helemaal niks af te dingen. Brzrkr leest als, u raadt het al, een geweldige actiefilm (de rechten zijn inmiddels verkocht) met in de hoofdrol Keanu Reeves.

Wat nu precies de rol is van Reeves als schrijver blijft onduidelijk. De naam van Matt Kindt (Folklords, Dept. H, Spider-Man) prijkt namelijk op de cover als co-auteur. Of Reeves Brzrkr echt geschreven heeft, of dat hij slechts een idee heeft aangereikt dat is uitgewerkt door Kindt zal waarschijnlijk wel een raadsel blijven. Zeker is in ieder geval dat dit eerste deel van Brzrkr staat als een huis en dat de naam van Reeves mogelijk ook nieuwe klanten naar de stripwinkels lokt. De Amerikaanse comics industrie kan het na een coronapandemie goed gebruiken.

Keanu Reeves, Matt Kindt, Ron Garney & Bill Crabtree – Brzrkr: volume one. Boom! Studios. 144 pag. $ 16.99