Kort van stof

Kort van stof: januari 2022

Lam maandje, dat januari. Nu willen we niets onaardigs zeggen over de dames en heren stripuitgevers, maar voor een rubriek als de onze is een beetje spreiding van de titels niet gek. Zaten we in november en december tegen onze taks op te lezen om jullie al onze leeservaringen als Kort van Stof te presenteren, zo sloegen wij ons de afgelopen maand manmoedig door de verveling: sommige boeken lazen we extra langzaam, omdat er toch tijd genoeg was. Hoe dan ook, hier toch weer een ruifje met strips die we lazen – en bespreken zoals jullie gewend zijn: bondig, eerlijk en rechtdoorzee.

De wereld volgens Hein de Kort deel 3 (Sherpa): Heel gek, de vorige twee delen bevielen echt veel minder dan dit derde deel. Het lijkt alsof de grappen van De Kort hier wat breder worden ingezet: hij beschrijft en becommentarieert de wereld, de mensheid en onze samenleving op een veel scherpere manier dan aan de hand van de actuele aanleiding, die er veel minder toe doet. Klinkt misschien wat wollig, maar wat bomt het: deze aflevering van De wereld volgens… is gewoon een prima jaaroverzicht dat meer is dan een terugblik aan de hand van een stapel cartoons, die sterk zijn maar soms getekend lijken met een computerprogrammaatje dat De Kort nog niet zo lekker in de vingers heeft.

Alleen 13 – Tijgerzielen (Dupuis) – Eindelijk worden Dodji en zijn vrienden herenigd, na lange gescheiden omzwervingen. De reeks rolt aan een rotvaart verder, waarbij dit dertiende deel geen aanrader is voor nieuwe lezers. Dit album is het laatste deel van de derde cyclus, en bevat een overdaad aan samenkomende plotlijnen en verwijzingen naar eerdere delen. Alleen is een reeks die bij uitstek in grotere porties geconsumeerd kan worden voor de grotere verhaallijnen. Het tekenwerk van Bruno Gazzotti blijft om van te smullen. Hij blijft de klassieke Dupuis-stijl feilloos combineren met strakker en hedendaagser werk.
 
Lulu en Nelson 1 – Op weg naar Afrika (Silvester) – Na het betoverende Het Dagboek van Cerise overtuigt tekenaar Aurélie Neyret opnieuw met Lulu en Nelson. Opnieuw vertrekt deze kinderstrip vanuit een jong meisje Lulu met een groot hart voor haar familie en haar vrienden. Dit keer speelt alles zich af in Afrika, waardoor Neyret zich kan uitleven in de wilde savannes en met de meest uiteenlopende wilde dieren. De heel toevallige ontmoeting met de lokale jongen Nelson is de start van een warme vriendschap en opzienbarende avonturen. Een droomstart voor deze reeks.

De Complete Indianenreeks 0 – Strijd (Arboris): Altijd bijzonder om aan een integrale-reeks van klassiek werk te beginnen en dan te eindigen met een nulnummer omdat er nog wat werk niet was opgenomen. De Indianenreeks van Kresse – want daar gaat het om – heeft er een deel bij gekregen: in het nulnummer staan drie langere verhalen die Kresse maakte voordat hij aan de echte Indianenreeks begon. Dit nulnummer is dus eigenlijk niet helemaal acuraat, maar ach… het gaat om de verhalen en die zijn best oké, met name Wetamo. De twee andere titels, Minimic en Mangas Coloradas, zijn er voor de fans. Overigens, net als de officiële delen van de Complete Indianenreeks is het weer perfect bezorgd: frisse kleuren, nieuwe letters en een dossier met achtergronden.

Heartstopper 3 (Van Goor): Met een lekkere vaart verschijnen de vijf vertaalde delen van het populaire en hartverwarmende LHBTQI+-liefdesverhaal van Alice Oseman, dat dit jaar ook op Netflix te zien zal zijn. We zijn al toe aan deel 3. Nick heeft zijn moeder over zijn homoseksualiteit verteld, maar de rest weet nog van niks. En dan gaan Nick en Charlie ook nog op schoolreis naar Parijs. Aansprekende young adult-reeks in mangastijl, die leest als een trein en ook voor de wat oudere lezer wat oplevert: een blik in de wereld van straks. Want de wereld van nu, die van Buck Danny en Roodbaard, houdt een keertje op.

Ring-Circus-omslagRing circus (Silvester) Afgerond verhaal in vier albums die nooit eerder in het Nederlands verschenen. Silvester brengt daar verandering in met deze bundeling. Het verhaal gaat over een dromerige jongen die op een dag smoorverliefd wordt op een vrouw die bij een rondtrekkend circus werkt als amazone. Hij haalt zijn vriend over zich samen met hem bij het circus aan te sluiten en zo maken ze een lange reis naar Rusland. Ring circus was het debuut van tekenaar Cyril Pedrosa. Je ziet als lezer hoe hij nog zoekende is naar een eigen stijl. In de loop van de vier albums vindt hij die. Lees hier een andere, uitgebreide recensie.

Erotica (Saga) Uitgeverij Saga verblijdde de liefhebbers van het werk van Vittorio Giardino al met een verzorgde uitgave van het nooit in het Nederlands vertaalde slot van diens reeks Jonas Fink. Nu is er Erotica waarin een ander nooit in ons taalgebied verschenen album van Giardino ineens bereikbaar is gemaakt. Het gaat om Eva Miranda uit 2005, op scenario van Giovanni Barbieri, een soort stoute parodie op een televisiesoap. Verder staat in dit album het in 1989 verschenen Little Ego, een schalkse pastiche op de stripklassieker Little Nemo. Voor wie deze bundel te duur vindt, verschijnt eerdaags ook een iets minder luxe versie. Verwacht geen dieper laagje, deze albums zijn een soort Rode Oortjes, maar dan met mooiere tekeningen.

A Fake Story coverA fake story (Daedalus) Rechttoe rechtaan detective die zich afspeelt tegen de achtergrond van het beroemde radiohoorspel over het sciencefictionboek War of the Worlds dat op de avond voor Halloween in 1938 werd uitgezonden. Acteur Orson Welles vertelde het verhaal in de vorm van een nieuwsuitzending waardoor luisteraars soms dachten dat er echt marsmannetjes op aarde waren geland. Hoofdpersoon van dit verhaal moet uitzoeken of een gezinsdrama het gevolg is van de radio-uitzending. Lees hier een andere, uitgebreide recensie.

Leather stocking kronieken 1 en 2 (Dark Dragon) James Fenimore Cooper maakte een vijftal boeken over de trapper Natty Bumppo, een personage dat is gebaseerd op de historische figuur Daniel Boone. Van die serie is het boek De laatste der Mohikanen het bekendst. Bumppo is bevriend met de Delaware indianen tijdens de zevenjarige oorlog (1756-1763) in het noordoosten van de Verenigde Staten. Tekenaar Georges Ramaïoli (bekend van reeksen als Zoeloeland en Vae Victis) volgt de boeken van Fennimore Cooper braaf, zijn tekeningen zijn wat stijf en seksloos. De volgende drie delen van de serie volgen snel. Vooral leuk voor mensen die de boeken van Fenimore Cooper te dik vinden.