Kort van stof

Kort van stof: januari 2024

Dat krijg je ervan: als de gezamenlijke uitgevers hun teerbeminde stripliefhebbers in de laatste zes weken van 2023 overvoeren met nieuwe titels, blijft er nagenoeg niets over voor de januari-maand. Terwijl we juist in die grauwe maand best wat vertier kunnen gebruiken. We zochten met een zaklampje naar de paar titels die afgelopen maand verschenen, en bespreken die zoals je van ons gewend bent: kort, treffend en in sneltreinvaart.

F.C. De kampioenen 129 – Het hoofd van Titus (Standaard uitgeverij): In deze nieuwe aflevering van de pottenstampers van de Kampioenen barst een helse strijd los tussen Carmen en Fernand. De inzet is een borstbeeld van de Romeinse keizer Titus. Carmen verkoopt het beeld, samen met een hele zolder vol prullen, aan Fernand zonder te weten dat het beeld veel geld waard is. Wanneer ze dat ontdekt gaan de poppen uiteraard aan het dansen. Het is een plezier om te zien hoe die poppen zich geroutineerd en vlot over de dansvloer bewegen en ons af en toe nog kunnen verrassen met een onverwachte heupbeweging of wat slapstickerige dancemoves.

Suske en Wiske Junior 13 – Zootje ongeregeld (Standaard uitgeverij): Niets nieuws onder de zon in deze topreeks voor de allerkleinsten. Vlotte tekeningen van Cambré (en Steve Van Bael): check. Grappige gags van Kim, die het grappigste zijn wanneer ze vol voor absurdisme gaan: check. Professioneel ingekleurd door Marloes Dekkers: check. Dit deeltje concentreert zich, begrijpelijkerwijze, vooral  op gags die zich in de winter afspelen. De makers slagen erin om toch nog originele grappen te brengen met clichégegevens als sneeuwballen, sneeuwmannen en tekeningen in de sneeuw.

Voorwendsels en verhalen (Oogachtend): Opmerkelijk, kleurrijk debuut met veel lef van de jonge Vlaamse stripmaker Bernard Tant over een verongelukte duiker die wordt gered door een enorme inktvis, die onder water relikwieën verzamelt. Aan de hand van deze eeuwenoude objecten vertelt het zeebeest allerlei verhalen, die door Tant kundig in elkaar worden gehaakt. Tikje grotesk en daardoor des te indrukwekkender. Fraai album op groot formaat, dat past bij de vertelling.

Het echte verhaal van de far west 5 – Chief Joseph (Standaard uitgeverij): We zijn nooit echt wild geweest van deze westernreeks en het vijfde album zal dat niet veranderen. De verhalen in deze albums worden matter of factly verteld, ontdaan van enige spanning en emotie en voorzien van tekeningen die volstaan, maar ook niet meer dan dat. Als historische documentaire scoort deze strip dan weer wel hoog. Zeker als je het mooie historische dossier achterin meetelt. Meer kunnen we er echt niet over kwijt, maar hopelijk weet u hiermee of u tot de doelgroep behoort en bijgevolg gepest zal worden op de speelplaats.

Marcellin Caillou (Uitgeverij Oevers): Knappe vertaling van een kort verhaal uit 1969 van de Franse illustrator-verteller Sempé (De kleine Nicolaas, Het gehiem van Raoul Taburin) over een jongetje dat altijd bloost, behalve als je dat verwacht. Hij wordt vrienden met een buurjongen die altijd niest, behalve als hij verkouden is. Interessant gegeven, mooi uitgewerkt, maar zonder een werkelijk plot. Sempé negeert de wereld om hen heen: de twee mannetjes hebben het leuk met elkaar, de rest doet er bij hen niet toe – terwijl je toch enig ongemak mag verwachten.

Terug naar Eden (Concerto Books): Ontroerend eerbetoon van de Spaanse stripmaker Paco Roca aan zijn moeder. Aan de hand van echte foto’s vertelt Roca het verhaal van zijn familie in de naoorlogse Franco-jaren. De foto’s tonen het harde bestaan, de honger, onderdrukking en zorgen, en tegelijk toont het kleine momentjes van vreugde, liefde en zorgeloosheid. Roca’s vertelstem is innemend en teder: zeker een aanrader voor mensen die niet vaak een strip lezen. Dus hop, geef die cultuurminnende vrind of buurman dit album. Het zal ze leren.

110 Mokerslagen van cartoons (eigen beheer): Als sinds 2017 laat Mark Flerick jaarlijks een bundel moppen vol zieke cartoons op de wereld los. Als u ons dwingt hem in een vakje te duwen dan zouden we zeggen: daar waar Kamagurka en Pirana zich schuilhouden, in die zin dat hij zich bedient van een heel rudimentaire tekenstijl en vulgaire of shockerende humor niet schuwt. Met dat ‘rudimentair’ willen we niet gezegd hebben dat de man niet kan tekenen. De cartoons van Flerick schuiven de laatste jaren meer en meer op naar het politieke spectrum en hij weet met enkele trefzekere lijnen de (meestal Belgische) politici en andere bekendheden die hij in zijn strips bespot of bepist herkenbaar op papier te zetten. De humor van Flerick is scabreus en in your face en zeker niet bestemd voor tere zieltjes. Maar grote mensen die goed in hun vel zitten zullen enig gegniffel niet kunnen onderdrukken bij het doorbladeren van zijn werk. Te bestellen via: Markflerick@yahoo.ca

Suske en Wiske 372 – Bolhoed Bik (Standaard uitgeverij): Suske en Wiske ontdekken dat Lambik een knoert van een trauma heeft en denkt dat zijn moeder nooit van hem gehouden heeft. De teletijdmachine brengt raad en Sus en Wis worden teruggestuurd om tiener Lambik te helpen enkele mysteries te ontrafelen in het bruisende Londen van de jaren 50. Een zeldzame inkijk in het verleden van Lambik die perfect uitgewerkt wordt. Lambik in zijn tienerjaren is puur goud en de setting voegt enorm veel toe. Samen maken die van deze Sus en Wis één van de beste afleveringen van de laatste tijd.