Strips

Debuut van Cyril Pedrosa na kwart eeuw in het Nederlands vertaald

Ring-Circus-omslagDe Fransman Cyril Pedrosa begon zijn carrière in de tekenfilmstudio’s van Disney waar hij onder andere meewerkte aan De klokkenluider van de Notre Dame en Hercules. Al snel koos hij ervoor zijn loopbaan voort te zetten als striptekenaar, waardoor hij meer vrijheid kreeg. Zijn eerste project heette Ring Circus, een vierluik op scenario van David Chauvel waarvan het eerste deel in 1998 verscheen bij uitgeverij Delcourt. De reeks werd nooit in het Nederlands vertaald, maar daar brengt uitgeverij Silvester bijna een kwart eeuw later verandering in door de vier delen van Ring Circus in één bundel uit te brengen.

Ring CircusRing Circus gaat over de vrienden Jerold en Anthonin die zich in een overmoedige bui aansluiten bij een rondreizend circus. De een omdat hij op slag verliefd wordt op een amazone uit de artiestenstal en de ander omdat zijn vader zijn studietoelage wil stopzetten en hij geen andere plannen heeft met zijn leven. Het circus krijgt via een mysterieuze man een uitnodiging om aan het hof van de Russische tsaar te komen optreden. Tijdens de reis die volgt, worden beide jongens stapje voor stapje volwassen.

Het scenario van Chauvel is een aardig avonturenverhaal met een tikje romantiek, een plukje humor, en een zweempje mysterie. Het speelt zich af in een interessante historische setting aan het begin van de 20ste eeuw waarin anarchisten en communisten met aanslagen proberen het tsaristisch regime omver te werpen.

Ring CircusIngrediënten genoeg voor een meeslepend Doctor Zhivago-achtig epos dus, maar daarvoor is Ring Circus allemaal net te vluchtig. Delcourt gaf in de jaren negentig stapels adolescentenstrips uit die de onbezielde middelmaat niet ontstegen en Ring Circus steekt weliswaar boven die Delcourt-standaard uit, maar ook weer niet heel ver. Chauvin neemt te weinig ruimte om de vele verhaallijnen voldoende uit te werken, waardoor de meeste personages ook diepgang missen. Het meest interessante personage is Jerold. Maar zijn getroebleerde relatie met de amazone en zijn transformatie van romanticus naar revolutionair blijven aan de oppervlakte scheren.

Ring CircusWat Ring Circus vooral de moeite waard maakt, is het tekenwerk van Pedrosa. Zeker in het eerste deel van dit album zie je dat hij nog zoekende is naar een eigen stijl. Hier en daar probeert hij andere Delcourt-tekenaars als Thierry Robin te imiteren. Maar lopende de serie zie je steeds meer de zwierige Pedrosa-stijl ontstaan zoals we die kennen uit latere albums als Drie schimmen en De spookbrigade (dat hij ook maakte met Chauvel). Zeker in het laatste deel van Ring Circus (dat oorspronkelijk verscheen in 2004) zien we dat hij zijn draai gevonden heeft. Expressieve tekeningen waarin hij teruggrijpt op wat hij leerde in de Disney-studio’s door zijn personages met hun houding en lichaamstaal hun emoties te laten uitdrukken.

Deze verder verzorgd uitgegeven bundel is goed voor een aantal uur leesplezier. Maar de bundel is vooral een aanrader voor de liefhebbers van Cyril Pedrosa’s oeuvre waarin dit een belangrijke schakel is. Als verhaal is Ring Circus zeker onderhoudend, maar laat het minder indruk achter dan het had kunnen doen.

David Chauvel en Cyril Pedrosa – Ring Circus. Uitgeverij Silvester. 192 pag. harde kaft. € 49,95