Strips

Lou Lubie verrast met psychologische thriller van formaat: The man for the job in onvervalste Euromangastijl

Het digitale aanbod van klassieke Nederlandstalige strips bestaat uit albums en reeksen die er ook in papieren vorm bestaan. Je kunt via het Nederlandse gedeelte van Izneo Suske en Wiske downloaden, Blauwbloezen, Tango, Jommeke, vooral het standaard repertoire. Het is flink prijzig, het vergt nogal een verandering van je mindset (waarom zou je overstappen als je ze al die tijd al ‘gewoon’ leest en verzamelt) en bij Izneo zijn lang niet alle uitgevers aangesloten – nog niet eens de helft. De Nederlandstalige tak van Izneo is op de goede weg, maar is nog geen Comixology – het Amerikaanse platform waar veel meer gebeurt en waar intussen ook veel Europese strips te lezen zijn. Dat heeft voor een groot deel te maken met de komst van de digitale uitgeverij Europe Comics.

Europe Comics is een online uitgever van Europese strips, met name van de klassieke stripuitgevers uit Frankrijk en België, zoals Dupuis, Dargaud, Le Lombard en dergelijke – uitgevers die ook de Nederlandstalige Izneo-tak bevolken. Europe Comics publiceert in het Engels en is vooral gericht op de Amerikaanse een Britse markt. Het project is flink opgezet en wordt voor een flink deel gefinancierd door het Creative Europe Programma van de Europese Unie. De afgelopen jaren konden de overzeese striplezers hierdoor kennismaken met series als Michel Vaillant, Thorgal, Blacksad en meer. Intussen zijn ook de oneshots aangehaakt en ruim voorhanden. Vaak zijn het titels die we hier al kennen, maar niet altijd.

The man for the job is de vertaling van L’homme de la situation van de Française Lou Lubie (1986) en is bijvoorbeeld niet in het Nederlands beschikbaar – op papier noch digitaal. En meteen gezegd: dat is jammer. Want The man for the job is een strip die het hier prima zou doen: het is getekend in die onmiskenbare Euromanga stijl, die aanspreekt bij met name nieuwe lezers. Maar vooral is het verhaal echt sterk, met knappe vondsten die de lezer (ook de bedaagde) er flink bij houden. Lubie vertelt een slim en angstaanjagend verhaal met suspense en horror-elementen. Het is des te knapper dat je dat niet aan ziet komen: haar tekenstijl strooit de onvermoede lezer zand in de ogen. ‘Het zal wel een zoet verhaaltje worden over een middelbareschoolleraar die ontevreden is omdat hij een promotie misloopt’. Niets is minder waar… het verhaal ontwikkelt zich razendknap tot een psychologische thriller van jewelste.

Die leraar heet Manu, een vriendelijke gast die iets te veel pech te verstouwen krijgt als zijn vriendin hem verlaat én hij een promotie misloopt. Hij wordt tijdelijk op non actief gezet en ontfermt zich in die weken over een jong meisje dat hij leert lezen en schrijven. Het gezin van het meisje is vreemd en de rare situaties volgen elkaar op. Dit gebeurt zo scherp en gedoseerd dat de lezer bijna met Manu in de val loopt. En dan wordt het pas echt vreemd, zo heftig dat we richting het einde gaan twijfelen aan werkelijk alles.

The man for the job is in veel opzichten anders dan anders. Misschien dat de tekenstijl de behoudende striplezer niet meteen over de streep trekt, maar zij die deze strip een kans geven, kunnen niet anders dan concluderen dat hier een begaafde verteller aan het woord is. Lubie heeft een perfecte combinatie gevonden van Azië en Europa: de stijlkenmerken, de interactie, het gebruik van spannende verhaalwendingen. Vergelijkingsmateriaal is daarom moeilijk te vinden. The man for the job is sterk, een slimme uitgever duikt er bovenop en geeft het in het Nederlands uit.

Lou Lubie – The man for the job. Europe Comics / Dupuis. 144 pagina’s digitaal, via o.a. de Engelse Izneo, Comixology en Kobo. € 9,99.