Comics

Crossover van Cates en Shaw is een grote liefdesverklaring aan superheldenstrips

De verwachtingen rondom Crossover, de nieuwe reeks van schrijver Donny Cates en tekenaar Geoff Shaw, waren hoog. Dat is helemaal niet gek aangezien Cates momenteel een van de meest gelezen schrijvers is met naast zijn werk voor Marvel (Venom en Thor) ook zijn eigen werk zoals Babyteeth en God Country. Uitgever Image wakkerde het vuur alleen maar verder aan door Crossover te vergelijken met Alan Moore’s Watchmen. Maar wat is Crossover eigenlijk en voldoet het aan vooraf geschapen verwachtingen?

Eerst en vooral is Crossover de liefdesverklaring van Cates en Shaw aan de Amerikaanse stripcultuur. De liefde voor het medium spat van de pagina’s. Alleen al daarom wijkt het af van Watchmen dat vooral een donkere, satirische kijk op het superheldengenre is.

In Crossover is de strijd tussen superhelden en superschurken vanuit het stripuniversum overgestoken naar de echte wereld. Duizenden mensen sneuvelen tot één van de superhelden de stad Colorado afschermt van de rest van de wereld. Binnen de bubbel vechten de superhelden door, daarbuiten proberen mensen het leven van alledag weer op te pakken.

Een paar jaar later ligt alles wat met superhelden en superheldenstrips te maken heeft onder een vergrootglas. Marvel en DC zijn failliet, boze burgers protesteren buiten de stripspeciaalzaak en cosplayers worden beschouwd als minderwaardige mensen. Cates vertaalt hier subtiel de huidige polarisatie in de Verenigde Staten met protesten voor en tegen abortus en ook Black Lives Matter naar zijn eigen wereld.

Hoofdpersoon in Crossover is Ellipses Howell, zij draagt een Batgirl-masker en Invincible-shirt. Ondanks dat haar familie is overleden tijdens de grote Crossover gelooft zij nog steeds in het goede van superhelden. Als een meisje weet te ontsnappen uit de Coloradobubbel ontfermt zij zich over haar.

Meer dan Watchmen lijkt Crossover op Marvel 1985, een miniserie van Mark Millar waarin bekende Marvelschurken rond blijken te lopen in een klein Amerikaans dorpje met alle gevolgen van dien. Waar Millar echter kon beschikken over Doom en Magneto kan Cates geen gebruik maken van Thor, Superman of Batman. En toch probeert het creatieve duo dit wel te doen. Daarmee is Crossover naast een verheerlijking van alles wat Amerikaanse comics zo leuk maakt ook een zoekplaatje waarin het aan de lezer is om te speuren naar DC- en Marvel-karakters en de wijze waarop die door Shaw en Cates een beetje veranderd zijn om rechtszaken te voorkomen. Vooralsnog lijken ze daarbij de grenzen van wat kan af te tasten. Op de laatste pagina gaan ze er mogelijk zelfs dik overheen.

In mei komt de eerste tradepaperback uit. Pas dan is echt duidelijk wat de plaats van Crossover is binnen de comicindustrie. Dit eerste nummer is vooralsnog geen nieuwe Watchmen, maar het is wel een van de leukste en meest dynamisch getekende reeksen die in 2020 zijn uitgebracht.

Donny Cates & Geoff Shaw – Crossover 1 – Image. 30 pagina’s. $3.99