Comics

Percy en Rosanas brengen met zombiecomic Year Zero een verfrissende mix van personages

De zeer succesvolle comicreeks The Walking Dead is nog niet afgelopen of nieuwe zombiecomics dienen zich alweer aan. Year Zero van schrijver Benjamin Percy (Wolverine, X-Force) en tekenaar Ramon Rosanas (Star Wars: Age of Resistance) valt niet op door de wijze waarop zombies geportretteerd worden, maar door de keur aan personages die zich een weg banen tijdens een mondiale zombie-epidemie.

Schrijver Benjamin Percy stelt dat we leven in een ‘gouden eeuw’ voor horrorverhalen. Hij wijt dit aan de door klimaatverandering ontstane natuurrampen, fake news spinfrabrieken, het leiderschap van Trump en de onderdrukking in Hong Kong. Volgens Percy is het veel makkelijker geworden om te schrijven over wereldverwoestende situaties omdat het op dit moment een realistisch scenario is.

Virussen zijn door de eeuwen heen een terugkerende bedreiging voor de mens. Percy maakt hier slim gebruik van door de zombiepandemie te koppelen aan geschiedkundige teksten. Zo wordt in Year Zero onder meer de bouw van de Chinese Muur, de herrijzenis van Christus en de pest gelinkt aan zombies.

Zombiestrips zijn er genoeg. In de meeste ervan staan een groep stadsbewoners centraal die zich staande moeten proberen te houden tegen de hersenloze, mensenetende, grommende en langzaam vooruit schuifelende meute.

Year Zero draait om vier personages die je niet allemaal even snel in een comic verwacht. Daarbij springt vooral de Afghaanse tolk Fatemah in het oog. Hoe gaat een Afghaanse vrouw om met een zombiepandemie? En hoe ervaart een Braziliaans straatjongetje de crisissituatie? Heeft een Japanse huurmoordenaar genoeg aan zijn beroepservaring en denkt een Amerikaanse ‘prepper’ echt alleen maar aan zichzelf? Dat zijn de vragen die centraal staan in deze strip. De zombies zijn vooral op de achtergrond bezig met het verwoesten van de diverse samenlevingen.

De focus ligt in alle opzichten op de hoofdpersonen. In plaats van dialogen bestaat het boek vooral uit innerlijke monologen. Inkter Lee Loughridge heeft elk hoofdpersoon een eigen basiskleur gegeven waardoor het voor de lezer duidelijk is bij wie we op dat moment zijn in het verhaal.

Tekenaar Ramon Rosanas kiest niet voor de typische splash-pagina’s die je in veel Amerikaanse comics aantreft, maar voor een sobere, duidelijke stijl die rust biedt en de momenten waarop er hersens rondvliegen en ledematen worden afgerukt versterkt.

Schrijver Benjamin Percy wil met Year Zero een beeld schetsen van een hele wereld die wordt geplaagd door zombies en is met deel 1 hard op weg precies dat te doen.

Benjamin Percy & Ramon Rosanas – Year Zero Volume 1. AWAUpshot. 144 pagina’s. $ 8.99