Strips

Kruidig en gebaseerd op waargebeurde feiten: Paco Roca slaagt met avonturenstrip

Op het voorplat van De schat van de Black Swan van de Spaanse stripmaker Paco Roca zien we hoofdpersoon Alex Ventura die een kluisdeur opent voor zijn naaste medewerkers. De ronde deur heeft ook iets weg van een patrijspoort. Door dat geopende venster zien we galjoenen die elkaar bestoken, alsof we een directe blik in het verleden krijgen. Twee personages lopen naar de opening. De lezer loopt met hen mee het verhaal in.

Het scenario van deze strip is geschreven door Guillermo Corral van Damme, die eerder zijn sporen verdiende als schrijver van korte verhalen en als fotograaf. Met De schat van de Black Swan schreef hij een fictief verhaal, maar wel gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarvan hij persoonlijk getuige is geweest.

Het is een fascinerend verhaal: er wordt een scheepswrak gevonden in de Straat van Gibraltar, door een onderzoeksschip van een Amerikaans bedrijf, Ithaca uit Florida. De kapitein is de schimmige, rijke Frank Stern. Die haalt een behoorlijke buit binnen, maar het is de vraag hoe legaal dat is. Is het wrak eigendom van Spanje? Black Swan is overigens niet de echte naam van het schip. Het is de naam die eraan gegeven is om Spanje minder aanknopingspunten te verschaffen. Ithaca doet er alles aan om het de tegenpartij zo moeilijk mogelijk te maken.

Aan de Spaanse kant volgen we de gangen van de jonge diplomaat Alex Ventura, die net op het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt. Zijn eerste stappen lijken aarzelend, maar gaandeweg ziet hij steeds beter welke klus er geklaard moet worden. Hij laat zich juridisch bijstaan door een oude rot in het vak, Jonas Gold.

De schat van de Black Swan is een boeiend verhaal geworden, waarvan je gemakkelijk een film of een tv-serie zou kunnen maken. Paco Roca maakte er een spannende strip van. Het verhaal is een getouwtrek tussen de zeer commerciële Amerikaanse organisatie en de Spaanse overheid, waarbij de sympathie van de lezer vooral bij Alex Ventura en Jonas Gold ligt. De tegenstander, in de persoon van Frank Stern, is echt een nietsontziend karakter en de verhouding tussen hem en Jonas Gold blijkt gecompliceerder dan aanvankelijk voorgesteld wordt.

Paco Roca stelt zijn tekeningen geheel in dienst van het verhaal. Ze trekken weinig aandacht, zodat je meestal niet eens in de gaten hebt hoe effectief ze het verhaal vertellen. Soms zit het in kleine dingen. Op een pagina valt gestaag de regen. Onaangenaam en zelfs zo hard, dat de regen ook in de tekstballonnen doorgaat.

De inkleuring is sober, met weinig kleurcontrasten. Dat houdt de tekeningen rustig. Het spectaculaire zit dan ook niet in extreme gebeurtenissen, maar in hoe het verhaal zich ontwikkelt: je hoopt op een goede afloop, maar je weet dat die allerminst zeker is.

Er is op sommige pagina’s aardig wat tekst en als de geschiedenis van het gezonken schip weergegeven wordt, stapt Roca af van de ballonstrip: elke bladzijden krijgt dan een tekening met tekst eronder. Zo kan er in een beperkt aantal pagina’s veel informatie gegeven worden. De kleur van die pagina’s is een tint beige, wat het de indruk van vergeeld papier geeft, en dat past weer goed bij de historische inhoud.

Aan de ene kant is De schat van de Black Swan een avonturenstrip. Je wilt weten hoe het afloopt en of het zal lukken om de vracht van de Black Swan terug te krijgen in Spanje. Aan de andere kant is het ook een strip over persoonlijke verhalen: mensen die lange tijd met elkaar omgaan en hoe dat hun onderlinge verhouding beïnvloedt. Door de menselijke kant leef je gemakkelijker mee met de personages. Er zit ook een zekere tragiek in het verhaal, niet alleen aan de Spaanse kant, maar ook aan de Amerikaanse. Dat alles maakt dat het verhaal gelaagder wordt dan het simpele avontuur. Dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maakt het allemaal nog net iets kruidiger.

Paco Roca is heel divers in de onderwerpen die hij in zijn albums behandelt. Toch wordt elk verhaal ook weer een Roca-verhaal. Aandacht voor details, het volledig afwezig zijn van effectbejag, momenten waarop het verhaal even stilvalt en er een soort contemplatie ontstaat bij personage en lezer – het is allemaal vintage Paco Roca. Met De schat van de Black Swan heeft hij een mooi album aan zijn oeuvre toegevoegd.

Paco Roca & Guillermo Corral – De schat van de Black Swan. Soul Food Comics. 216 pagina’s. € 24,95