The-Hard-Tomorrow-header
Strips

The Hard Tomorrow is een fris geluid dat de tijdgeest feilloos verwoordt

The-Hard-Tomorrow-coverHannah wordt ’s ochtends wakker van fluitende vogels. Ze wekt haar vriend met liefkozende woordjes en ze vrijen. Hannah is een vrouw met haar op alle plekken waar het van nature hoort te zitten en een lijf dat hobbelt en bobbelt op manieren die reclamemakers onwenselijk achten. Als Hannah en Johnny opstaan, ontdekken we dat ze ‘wonen’ op een open plaats in het bos. Er ligt een fundament voor een huis in aanbouw met daaromheen een loodsje, een caravan en de overdekte pick-up truck die ze als slaapkamer gebruiken. Het eerste dat Hannah doet is haar pony afknippen. Haar voorhoofd kort, de rest van het haar lang. Daarna doucht ze en rijdt ze naar de stad voor haar baan als thuiszorger. Johnny blijft achter en rookt een hasjpijp voor hij zaden uitkiest voor hun toekomstige moestuin die hen zelfvoorzienend moet maken.

The-Hard-Tomorrow-01De hele scène is minder dan tien pagina’s lang en schetst het leven van twee geliefden die leven volgens de mantra van jaren ’70 goeroe Timothy Leary: turn on, tune in and drop out. Twee mensen die zelfbewust en zelfstandig willen leven, niet langer in de greep van de consumptiemaatschappij. Die wens is niet zo vreemd want The Hard Tomorrow is sciencefiction – of speculative fiction, een betere naam voor verhalen in de nabije toekomst – en de maatschappij is inmiddels een flink stuk opgeschoven richting een totalitair systeem met surveillance als fundament. Mark Zuckerberg is president en Facebook zijn voornaamste middel om de massa onder de knoet te houden.

Het verhaal van The Hard Tomorrow is in twee zinnen samen te vatten: Hannah is lid van een activistische organisatie genaamd Humans Against All Violence (HAAV). Kort nadat ze tegen het gebruik van Amerikaanse chemische wapens in Gaza hebben gedemonstreerd, worden de regels omtrent demonstreren aangescherpt en wordt HAAV met brute intimidatie door de politie ontmanteld. Bij aanvang wordt je als lezer direct in het diepe gegooid, aan het einde word je ook net zo abrupt weer losgelaten, de laatste pagina’s hebben weinig te maken met het plot maar des te meer met de boodschap van het boek: wees jezelf, laat je niet ringeloren, maak je keuzes bewust en geef zelf je leven vorm in deze ontspoorde maatschappij. Maar vergeet vooral de liefde niet. Voor jezelf, elkaar en de wereld om je heen.

Mocht je na deze omschrijving twijfelen: The Hard Tomorrow is een goed boek. Een erg goed boek zelfs. Het feit dat Eleanor Davis ook zichzelf niet laat ringeloren en een verhaal vertelt op een onconventionele manier waarin de boodschap centraal staat, levert niet alleen een fris geluid op, maar ook een geslaagd statement dat de lezer moeiteloos meesleurt en in de laatste pagina’s zelfs op een wolkje zet. Laat je niet bedriegen door de ogenschijnlijk eenvoudige, spaarzame tekenstijl, want die is spot-on. Eleanor Davis heeft eerder laten zien dat ze een stripmaker is die verrassend uit de hoek kan komen en doet dat met The Hard Tomorrow opnieuw. De boodschap van het boek sluit bovendien uitstekend aan bij de huidige tijd(geest). Davis had het niet kunnen voorzien, maar de coronacrisis heeft The Hard Tomorrow actueler gemaakt dan ooit. De roep het stuur van ons scheefgegroeide, kapitalistische systeem om te gooien klonk niet eerder zo hard als in de afgelopen weken.

Eleanor Davis – The Hard Tomorrow. Drawn & Quarterly.  152 pagina’s hardcover, zwart-wit. $ 24,95