Comics

In The Passageway geven Lemire en Sorrentino een voorproefje van een ambitieus nieuw horroruniversum

The PassagewayLiefhebbers van horrorboeken kennen allemaal het fictionele plaatsje Derry in de Amerikaanse staat Maine. Acht boeken van Stephen King vinden er plaats waaronder It en in nog eens twintig andere boeken van King wordt er op de een of andere manier aan gerefereerd. Je mag gerust stellen dat als er iets als een Stephen King universum bestaat, Derry het epicentrum is. Veelschrijver Jeff Lemire (Gideon Falls, Black Hammer, Sweet Tooth) en tekenaar Andrea Sorrentino (Gideon Falls, Arrow, Old Man Logan) hebben vorig jaar aangekondigd iets soortgelijks te willen doen, door de komende jaren verschillende titels uit te brengen die allemaal iets te maken hebben met de zogenaamde Bone Orchard Mythos. The Passageway is de eerste titel binnen het nieuwe universum en smaakt meteen naar heel veel meer.

The PassagewayHet is niet de eerste keer dat Sorrentino en Lemire samenwerken. Eerder namen ze voor DC al de reeks Arrow onder handen en voor Marvel gaven ze een geheel eigen draai aan Wolverine: Old Man Logan. Bij Image publiceerde het duo een aantal jaren terug ook Gideon Falls, een horrorreeks die opviel door het artwork van Sorrentino en de knappe spanningsboog van Lemire. Je zou kunnen zeggen dat de aangekondigde The Bone Orchard Mythos een volgende stap is in de vruchtbare samenwerking tussen Lemire en Sorrentino.

The PassagewayIn The Passageway wordt een geoloog gevraagd onderzoek te doen naar vreemde verschijnselen in de grond bij een van god en iedereen verlaten vuurtoren. Er blijkt een ondergrondse doorgang te zijn, maar niemand weet waar deze naar leidt.

The PassagewayLemire bouwt vanaf de eerste pagina de spanning in zijn script enorm op en Sorrentino weet de hoogstaande kwaliteit van Gideon Falls te evenaren met prachtige pagina’s vol details en verbluffende manieren om de panelen vorm te geven. In plaats van klassieke rechttoe rechtaan stroken te gebruiken, vult hij de pagina’s met in elkaar overvloeiende cirkels, of bijna afgescheurde panelen die samen een geheel vormen. Samen geven ze in The Passageway al een klein beetje weg wat The Bone Orchard Mythos zou kunnen zijn, maar ze laten een meer exacte interpretatie vooralsnog aan de fantasie van de lezer.

The Passageway is met 96 blz. een kort verhaal dat echt smaakt naar meer vertel- en tekenkunsten in het nieuwe universum gecreëerd door een van de beste duo’s in de hedendaagse comicwereld.

Jeff Lemire & Andrea Sorrentino – The Passageway. Image. 96 pag. hardcover. $ 17.99