Immortal Hulk: Great Power
Comics

Great Power: tegenvallende verhalen over The Immortal Hulk

Immortal Hulk: Great PowerHet moet een hele eer zijn voor tekenaars en schrijvers om voor heel even je creatieve talenten te etaleren binnen een door anderen geschapen wereld. Je ziet dat in de Europese strip waar auteurs hommages brengen aan bijvoorbeeld Robbedoes en Kwabbernoot, Lucky Luke of Suske en Wiske, maar ook in de Amerikaanse comic-wereld is het een terugkerend fenomeen. Helaas pakt het eindresultaat vaak nogal teleurstellend uit, zo bewijst ook Great Power een deel in de reeks The Immortal Hulk.

The Immortal Hulk is een in juni 2018 gestarte reeks van schrijver Al Ewing en tekenaar Joe Bennett die in totaal 50 losse floppies telt, die dan weer gebundeld zijn in 10 trade paperbacks. The Immortal Hulk wordt alom geprezen vanwege de groteske horror in de tekenstijl van Bennett en de theologische onderwerpen die Ewing aansnijdt. Centraal staat natuurlijk Bruce Banner wiens alter ego Hulk onsterfelijk blijkt te zijn. De reeks gaat vooral over het bestaan van een hel, de botsing tussen geloof en wetenschap en persoonlijkheidsstoornissen. Tussendoor klaagt Ewing ook nog social media bedrijven aan en is er plaats voor de nodige bespiegelingen over geestesgesteldheid.

Vrij uniek is dat The Immortal Hulk totaal niet betrokken raakte bij grote Marvel comic-evenementen zoals The War of the Realms, Abosulte Carnage of King in Black. Ewing mocht echt jarenlang helemaal zijn eigen koers varen. Zelfs in de bundel Great Power zijn schrijvers Tom Taylor (Wolverine, DCeased) en Jeff Lemire (Gideon Falls, Sweet Tooth, Descender) en schrijver/tekenaar Declan Shalvey (Moon Knight, Time Before Time) de enige drie vakmensen die van Marvel toestemming kregen om te spelen in de door Ewing gecreëerde wereld.

Immortal Hulk: Great PowerTom Taylor en tekenaar Jorge Molina komen met een What If- verhaal waarin de krachten van Hulk overgaan op Spider-Man. Dit verhaal bevat in 47 pagina’s meer humor dan alle 50 nummers van Ewings’ Hulk-reeks, maar dat is ook meteen het probleem. Natuurlijk is het grappig om een uit zijn pak scheurende groene Spider-Man te zien die ook nog eens enorm adrem is, maar het heeft erg weinig te maken met The Immortal Hulk van Ewing en Bennett.

Immortal Hulk: Great PowerJeff Lemire en tekenaar Mike Del Mundo komen dichter in de buurt met een verhaal over een gammafabriek (de straling waardoor Bruce Banner Hulk werd) waarbij in de buurt een meisje is verdwenen. Bruce Banner gaat als een soort Batman op onderzoek uit, de horrorelementen van Bennett neemt Mundo kundig over, maar echt indruk weet ook dit verhaal niet te maken. Waarschijnlijk omdat niet Bruce Banner centraal staat, maar een verdwenen meisje waar je als lezer totaal geen band mee krijgt.

Immortal Hulk: Great PowerHet is Declan Shalvey die gelukkig wel weet te overtuigen door The Immortal Hulk te linken aan een gebeurtenis uit de geschiedenis van Banner en zowel Ewings’ manier van schrijven als Bennets’ tekenkunst zich eigen te maken in een spectaculair verhaal over een oude professor die terugkeert om Banner en de Hulk het leven zeer zuur te maken.

The Immortal Hulk van Ewing en Bennett zal waarschijnlijk de geschiedenis in gaan als een van de beste Hulk-reeksen ooit, maar daarbij moeten de geschiedschrijvers Great Power zeker buiten beschouwing laten. Van gerenommeerde schrijvers als Tom Taylor en Jeff Lemire mag je meer verwachten. Hommages zijn leuk, maar overtreffen zelden het origineel.

Tom Taylor, Jeff Lemire & Declan Shalvey – The Immortal Hulk: Great Power. Marvel. 112 blz. $15.99