Comics

Vampieren zijn terug en Little Monsters is een sterk begin

little-monsters coverVampieren zijn helemaal terug van nooit weggeweest in de Amerikaanse comics. Bij DC loopt nu de reeks DC vs Vampires, Marvel is bezig met een heropstanding van Blade, Mark Millar heeft recent een vampierenserie aangekondigd en ook Chip Zdarsky en Christian Ward hebben zich gestort op de mythische bloeddorstige wezens. Jeff Lemire was bovenstaande drie schrijvers net voor en komt met zijn eigen draai: Little Monsters.

Little Monsters gaat over een groep tieners die in een verlaten stad wonen en leven van de ratten die ze vangen. Of eigenlijk van het bloed van de ratten. Tot een van de tieners een man ontdekt en daarmee de smaak van menselijk bloed te pakken krijgt. Wat volgt is een soort Lord Of The Flies. Net als in die literaire klassieker zijn het ook in Little Monsters tieners die het tegen elkaar opnemen en het ergste in elkaar bovenhalen, maar dan met Draculatanden.

little monstersHet eerste dat opvalt aan Little Monsters is het kleurgebruik. Tekenaar Dustin Nguyen beperkt zich tot strakke lijnen en veel grijstinten. De enige kleur in de serie is rood. Voor iedereen die het werk van Nguyen kent is dit een heel andere stijl. Met Lemire was hij eerder verantwoordelijk voor de series Descender en Ascender. Daarin tekende hij vooral in een dromerige aquarelstijl. Little Monsters doet veel meer denken aan manga’s zoals Tokyo Ghoul (ook over vampieren) en Dai Dark (waarin ook een bloeddorstige tiener centraal staat) en ook The Walking Dead lijkt een inspiratiebron te zijn geweest.

Ook het schrijfwerk van Lemire voelt anders aan dan anders. Zo komt het niet vaak voor in zijn boeken dat hij een groepsdynamiek beschrijft en het verhaal van Little Monsters is vooralsnog ook kleiner van opzet dan bijvoorbeeld Gideon Falls. Wel speelt het verhaal zich opnieuw af in een soort dystopische toekomst, wat wel een bekend gegeven is bij Lemire, zoals hij eerder liet zien in Sweet Tooth en Family Tree

Dat Lemire en Nguyen goed op elkaar ingespeeld zijn bewezen ze al eerder, maar dat ze elkaar ook kunnen inspireren tot het uitproberen van nieuwe dingen is grote winst voor de liefhebber van het betere beeldverhaal.

Jeff Lemire & Dustin Nguyen – Little Monsters vol 1. Image Comics. 136 pag. $16,99