Comics

Vanish: Harry Potter op steroïden

Vanish - coverMark Millar, Robert Kirkman, Jeff Lemire en Scott Snyder; het zijn een aantal van de bekendste comic schrijvers van de laatste twintig jaar. Namen die de laatste vijf jaar leken te worden overvleugeld door die van Donny Cates. Cates bedacht het personage Cosmic Ghost Rider voor Marvel, schreef de langste Venom-reeks dusver waarin hij het karakter Eddie Brock eindelijk echt een smoel gaf en vond daarnaast tijd om met Redneck, Babyteeth en Crossover zijn eigen creaties en werelden onder de aandacht te brengen van veel lezers.

vanishErgens dit jaar is het helemaal mis gegaan in het leven van Cates. Hij werd van Thor en Hulk gehaald door Marvel, stopte zijn podcast The Devil’s AdvoCATES en ook nieuwe nummers van zijn eigen uitgaven bleven uit. Speculaties alom op de verschillende nieuwssites zoals Bleeding Cool. Zo zou Cates in scheiding liggen en/of opnieuw opgenomen zijn wegens een verslaving (onderwerp van zijn superheldencomic Buzzkill uit 2014). Hoe dan ook werd het stil rond Cates… heel stil.

Tot ineens Vanish in de betere stripspeciaalzaak lag. Eerder verscheen Vanish al in losse delen via abonnementsplatform Substack, maar Image comics heeft de rechten gekregen om de titel van Cates op papier uit te geven.

vanishIn Vanish maken we kennis met een typisch Cates personage: Oliver Harrison is een rokende, aan alcoholverslaafde, paranoïde figuur die lijkt te lijden onder gebeurtenissen uit het verleden. Eigenlijk is hij een grimmige, volwassen versie van Harry Potter. Want net als bij die bekende tovenaarsjongen zijn de ouders van Oliver vermoord door een almachtige tovenaar: niet Voldemort, maar Vanish. Het verschil is dat Oliver het recht in eigen hand heeft genomen en Vanish op brute wijze heeft vermoord. Op het moment dat volgelingen van Vanish zich voor gaan doen als superhelden, breekt er iets in Oliver en gaat hij opnieuw op wraaktocht.

Cates maakt er overigens geen geheim van dat deze titel is geïnspireerd op Harry Potter. Zo wordt Voldemort bedankt in het nawoord en bevat de comic een aantal leuke verwijzingen naar de door J.K. Rowling gecreëerde wereld. 

vanishHet tekenwerk van de Venom-reeks werd verzorgd door Ryan Stegman. Dezelfde Stegman is ook verantwoordelijk voor de tekeningen in Vanish. Zijn dynamische stijl past dan ook bij de verhalen waar Cates om bekend is: groots, spectaculair en filmisch. Waar bij Marvel de rem moest op het vloeien van bloed en darmen is dat bij deze eigen titel niet zo. In dat opzicht doet Vanish niet onder voor bijvoorbeeld Invincible waarin personages ook baden in het bloed van tegenstanders en organen vrijelijk over de pagina’s slingeren.

Vanish maakt nogmaals duidelijk dat Cates een van de meest vermakelijke schrijvers van deze tijd is. Het is daarom te hopen dat hij langzaam maar zeker terugkeert als schrijver, ook omdat Vanish eindigt met een gigantische cliffhanger. Een tweede deel is gelukkig aangekondigd voor ergens in 2024.

Donny Cates & Ryan Stegman – Vanish. Image Comics. 112 pag. $14.99