Heartstopper
Artikelen

Genoten van Heartstopper? Dan zijn hier vijf strips die je zeker ook moet lezen!

Sinds Netflix vorig jaar april de serie Heartstopper aankondigde, is de Heartstopper strip niet aan te slepen. Afgelopen augustus benoemde Tim Layae al dat zowel de Nederlandse vertaling als de oorspronkelijke Engelse versie in Nederland al tienduizenden keren over de toonbank is gegaan. Dat kan in de afgelopen maanden alleen maar meer zijn geworden. En met zo’n succes is het logisch dat lezers op zoek gaan naar andere boeken met dezelfde feel. Maar wie het op web zoekt naar wat voor titels er door Nederlandse websites en Nederlandse booktokkers wordt aangeraden, ziet al snel: er zitten opvallend weinig strip titels tussen.Op zich is dat niet helemaal onverwacht. Veel van deze lijstjes worden samengesteld door mensen die vooral YA-romans lezen en geen strips. Zij kunnen gemakkelijk denken dat Heartstopper als een LGBTQ+ graphic novel uniek is in zijn soort. En dat is niet waar. Om een eerste voorzet te doen, volgen hieronder vijf titels die perfect aansluiten bij de leeservaring van Heartstopper.


Bloom

Ari wil niets liever wil dan de bakkerij van zijn familie ontvluchten. Samen met zijn vrienden fantaseert hij dat ze op een dag een popband beginnen en naar de stad verhuizen, maar zijn ouders weerhouden hem hier van. Hij is immers in hun bakkerij nodig. Ari zoekt een vervanger voor zichzelf en vindt Hector, een jongen die juist droomt van een leven als bakker. Terwijl de twee samen in de bakkerij werken, groeien ze steeds dichter naar elkaar toe. Maar Ari is is zijn dromen over de stad ook nog niet vergeten.

Bloom van scenarist Kevin Panetta en stripmaker Savanna Ganucheau is een strip die vaak wordt aangeraden aan lezers van Heartstopper, en dat is niet zonder reden. De strip is net als Heartstopper een zoet romance verhaal over twee jongens die zichzelf en elkaar vinden. De Nederlandse vertaling is vorig jaar in twee delen uitgegeven door Dutch Venture Publishing.


Sasaki and Miyano

Het is een warme zomerdag als boekenwurm Miyano ziet hoe een van zijn studiegenoten achter het schoolgebouw in elkaar wordt geslagen. Nog voordat hij iemand kan waarschuwen, springt een andere schoolgenoot, Sasaki, in actie om het gevecht op te breken. Vanaf die dag loopt Sasaki achter Miyano aan. Sasaki grijpt elke kans aan om Miyano beter te leren kennen. Hij verdiept zich zelfs in Miyano’s hobby: Boy’s Love (BL) strips. Dat Sasaki gek is op Miyano is voor iedereen duidelijk. Met uitzondering van Miyano zelf, die ondanks zijn hobby bij hoog en laag beweert geen interesse te hebben in mannen.

De kracht van Sasaki and Miyano van mangaka Shō Harusono zit hem vooral in de connectie tussen de twee hoofdpersonen. Ze hebben vrijwel direct een klik, hoewel ze die misschien niet direct durven uit te spreken. Als lezer volg je vooral hoe deze twee charmante karakters hun best doen om elkaar beter te leren kennen. En dat resulteert in een fijne slow burn.


Les Normaux

Heartstopper begon oorspronkelijk als webcomic. Het internet barst van de goede webcomics die zich richten op LGBTQ+ relaties, waardoor het moeilijk kiezen is. Maar toch: Les Normaux van het duo Al en KnightJJ.

Sebastien heeft veel aan zijn hoofd. Om zijn problemen te ontvluchten, verhuist hij naar de paranormale zijde van Parijs om daar magie te studeren. Bij wijze van afleiding gaat Sebastien een avondje uit. Dan ontmoet hij een charmante vampier waarmee hij zoent. Voordat het tot meer kan leiden, gaat hij naar huis. De volgende dag komt hij erachter dat de knappe vampier zijn buurman Elia is.

Hoewel het basisidee van Les Normaux niet bijster origineel is, maakt de setting en worldbuilding veel goed. Het Parijs van Al en KnightJJ is een moderne, magische smeltkroes die heel overtuigend aanvoelt. Daarnaast zijn de twee hoofdpersonen interessant genoeg om te volgen. Les Normaux is in 2014 gestart en kreeg eind 2022 een reboot, waardoor het nu de perfecte tijd is om met de strip te beginnen.


Kase-san and Morning Glories

Yui Yamada is een verlegen middelbare scholiere die van tuinieren houdt. Tomoka Kase is haar sportieve en populaire jaargenoot uit een andere klas. Hoewel de twee ongeveer elkaar tegenpolen zijn, voelen ze zich aangetrokken tot elkaar. Kase-san and Morning Glories van Hiromi Takashima gaat over de band tussen Yui en Tomoka, over de onzekerheden en de fijne momenten die een eerste relatie met zich meebrengt.

Kase-san and Morning Glories is een aanrader voor iedereen die een feel good LGBTQ+ strip wil lezen waarbin meiden de hoofdrol spelen. De manga gaat misschien niet over de grote vragen van het leven, maar dat stoort nergens. Zowel Kase-san als Yamada-san zijn leuke karakters om over te lezen. Wat vooral opvalt is te zien hoe enthousiast ze over elkaar zijn. Zo zie je als lezer direct waarom de twee zo’n goed koppel zouden zijn. Kase-san and Morning Glories bestaat uit vijf delen en kent intussen een vervolg: Kase-san and Yamada, waarin de twee hun relatie vervolgen terwijl ze beide naar een andere universiteit gaan. Voor iedereen die zin heeft om over een langdurige relatie te lezen, is de Kase-san series een grote aanrader.


Dansen op de Vulkaan

Na het doorslaande succes van Heartstopper, waren er ook lezers die de slowburn tienerromance van Heartstopper veel te zoetsappig vonden. Die hadden behoefte aan iets met een bite. Voor hen staat Floor de Goede’s semi-autobiografische graphic novel Dansen op de Vulkaan in deze lijst.

In Dansen op de Vulkaan wordt de relatie tussen hoofdpersoon Floor (of Flo) en zijn vriend Bas onder de loep genomen. Het boek is verdeeld in drie delen, waarvan elk deel in een andere locatie afspeelt en waarin de relatie tussen de twee stilletjes maar toch enorm verandert. Wat doe je als de sleur van je relatie begint te schuren?

In de wereld van LGBTQ+ media, waar lieflijke romances en high drama centraal staan, is Dansen op de Vulkaan een verbazingwekkend stil boek. Niet een kalmerende stilte, maar een stilte voor de storm. Waarbij de andere boeken op deze lijst zich richten op relaties die langzaam opbloeien, zie je in Dansen op de Vulkaan hoe een relatie langzaam afbrokkelt.