Behind the Curtain
Strips

Juist het uitblijven van gruwelijke details maakt Behind the Curtain indrukwekkend

Behind the CurtainPas halverwege Behind the Curtain begint het kwartje te vallen. Tot die tijd ontwikkelt het verhaal van Sara del Giudice zich als een vrij standaard familiedrama, bekeken door de ogen van een kind. We volgen Yaël, die haar leven samen met haar kleine zusje Emilie beschrijft. Yaël is de verteller en we krijgen niet meer te zien dan haar perspectief en waarnemingen.

Behind the CurtainGelukkig is ze een nieuwsgierig meisje, waardoor er regelmatig een inkijkje gegeven wordt in de wereld van de volwassenen. Zo luistert ze soms stiekem gesprekken af en horen we daardoor flarden die wat context bieden. De moeder van het gezin overlijdt na een ziekbed en we zien Yaël nog voor het overlijden haar vader betrappen met een andere vrouw (achter het gordijn…). Het meisje kan dit nog geen plaats geven, maar als lezer heb je direct door dat het foute boel is. Vader hertrouwt snel na de begrafenis en het verhaal lijkt zich steeds meer toe te spitsen op de moeizame verhouding met stiefmoeder. Maar toch, steeds worden er merkbaar kleine kruimeltjes van een groter verhaal toegeworpen, waar gaat dit allemaal naartoe?

Behind the CurtainDan komt het moment dat de kinderen van hun oppas horen dat Frankrijk en Duitsland in oorlog zijn. Opeens gaat het knagen. Die opmerkingen over ‘goys’, de moeilijke gesprekken met familieleden en vrienden, de vreemde relatie met opa en oma, plotselinge logeerpartijen; wat speelt hier nu eigenlijk?

De moeder van de meisjes blijkt Joods en daardoor zijn zij het onvermijdelijk ook. Direct komt het verhaal in de volgende fase. Het sluimerend antisemitisme – dat bij nader inzien al steeds in het boek aanwezig was – wordt openbaar en de oorlog komt snel dichterbij. Vader verandert van vreemdganger halsoverkop in held wanneer hij te wapen geroepen wordt en de boze stiefmoeder is al snel geen probleem meer. Door het uitbreken van de oorlog komt er een heel andere dreiging boven het boek te hangen.

Behind the CurtainHet knappe van het verhaal is dat we alles consequent vanuit de ogen van het kind blijven zien. Zelfs als duidelijk is wat er speelt, blijft veel van de ellende en chaos verborgen en beperkt tot fluisterende gesprekken onder volwassenen (achter het gordijn…).

Het mag duidelijk zijn dat del Giudice haar inspiratie onder andere haalde bij Anne Frank. Ook hier wordt via een klein venster een blik geworpen op een boze buitenwereld en is juist het uitblijven van gruwelijke details indrukwekkend. Dat is geen makkelijke keuze, al helemaal niet voor een debuut, maar zonder meer met succes uitgevoerd. Behind the Curtain is een uitstekend boek en verdient snel een vertaling in het Nederlands.

Sara del Giudice – Behind the Curtain. Europe Comics. eBook. 134 pag. € 9,99