In goed gezelschap
Strips

In goed gezelschap vormt een eigenzinnige en geslaagde mix van genres

In goed gezelschapNa een mooie lentedag in 1997 vindt er een feestje plaats in de Klomper, de plaatselijke uitspanning van Lintdorp. Bakker Rudy viert samen met zijn vaste klanten het heuglijke feit dat hij zojuist zijn laatste werkdag heeft afgerond. Zijn klanten zullen zijn heerlijke rabarbertaarten gaan missen, maar ze gunnen hem zijn pensioen. Helaas voor Rudy mag hij er maar kort van genieten. Nog tijdens zijn speech zakt hij al hoestend en grijpend naar zijn hart op het podium in elkaar.

Het is door dit onfortuinlijk einde dat Cecile eens te meer beseft dat ze iets moet maken van haar leven voor het te laat is en als ze heel eerlijk is, dan is het uitbaten van de Klomper niet haar gedroomde bestaan. Ze is samen met haar man Martin de eigenaar, maar Martin is de laatste tijd alleen nog maar bezig met zijn carrière als volkszanger en laat Cecile al het werk opknappen. En dan mag Cecile het vaak ook nog eens oplossen als Edgar, Martins vader, weer ergens een frats heeft uitgehaald. De man is dementerend en waant zich een tweede Kuifje, doorlopend op het spoor van onfrisse zaken. Helaas zijn die onfrisse zaken steevast illusies. Edgar valt daardoor buren en voorbijgangers lastig om niets. Als hij er mee wegkomt, zorgt hij ervoor dat hij ‘bewijs’ te pakken krijgt. Al het bewijs gaat in een kist, zijn ‘schat’ in de kelder.

In goed gezelschapMeer dorpelingen spelen een rol, maar nog het vermelden waard zijn het tienermeisje Elise, die deze zomer wat bijverdient met het rondbrengen van de post, en haar vriendje Franky, die zich met drugshandel bedruipt. Elise wil dat hij stopt en zelf wil hij dat eigenlijk ook, maar zijn twee leveranciers/opdrachtgevers wanen zich ware drug lords en houden hem strak in de tang. Na elke job volgt altijd nog één ‘laatste’, tot in het oneindige. Franky is er niet tegenop gewassen.

In de loop van het verhaal raakt Franky steeds verder verstrikt, wordt Elise steeds pinniger dat hij moet stoppen, is Cecile er steeds stelliger van overtuigd dat ze een ander leven verdient, kan Martin de roem bijna ruiken en ontdekt Edgar nieuwe ‘schatten’. Het lijkt zo gemoedelijk en toch loopt de trein een keer van de rails af.

In goed gezelschap is een mengeling van genres. Drama, getting of age, een vleugje suspense en dat alles gepresenteerd als een humoristische familiestrip in een cartooneske stijl, inclusief Kuifje-neuzen en een sterk verzadigde inkleuring. De sfeer die het oproept is enigszins vergelijkbaar met die van Vierenveertig na Ronny van Michaël Olbrechts, tot het ineens een onverwacht scherpe afslag neemt de duisternis in.

In goed gezelschapDe auteurs, Inne Haine en Mathias Van den Berge, vormen een koppel en hebben samen Studio Klomper (wat de naam van een schildpad lijkt te zijn). Inne Haine debuteerde eerder met Het mirakel van Vièrves, wat ook een fijne combinatie was van drama en humor, en droeg een aantal grappige pagina’s bij aan de Nieuwe Garde anthologie van de 9e Kunst. Voor Mathias Van den Berge is dit zijn debuut. Haine volgde ooit een opleiding animatie, wat doorgaans zorgt voor een goed gevoel voor timing, pacing, mimiek en cameragebruik. Het ontbreekt er in ieder geval niet aan, bij In goed gezelschap.

Het is overigens te hopen dat de twee vaker de handen ineenslaan voor een beeldverhaal, want het leest allemaal lekker weg. Het boeit, ziet er mooi uit en je krijgt er goede zin van al blijft lange tijd onduidelijk waar het verhaal precies heen wil. Dat blijkt pas als het onheil zich plotsklaps aandient. Dat is wat laat, want het verhaal heeft dan nog maar kort te gaan. Jammer, want de nieuwe situatie biedt een zee aan mogelijkheden voor een spannende tweede helft, die nu beperkt blijft tot een bescheiden aantal pagina’s. De ontknoping tenslotte is creatief gevonden, maar kan dat gemis toch niet helemaal compenseren. Dat neemt niet weg dat In goed gezelschap gewoon een fijn album is met een geheel eigen sfeer en een verrassend einde.

Inne Haine & Mathias Van den Berge – In goed gezelschap. Oogachtend. 136 pag. hardcover. € 25,00