Manga

Een spion, een telepaat en een huurmoordenaar beginnen een gezinnetje…

Spy x FamilyEen van de meest populaire manga’s van de afgelopen tijd is Spy X Family van Tatsuya Endo. Verwacht geen James Bondachtige thriller, maar een klucht die zich afspeelt in een fictief land met verwijzingen naar het Duitsland tijdens de Koude Oorlog.

Meesterspion Twilight moet in opdracht van zijn regering in Westalis zien te infiltreren in een eliteschool in de hoofdstad Berlint in buurland Ostania. Hoewel Twilight zijn hand niet omdraait voor een vermomming meer of minder en zich uit menig netelige situatie weet te redden, kan deze missie zomaar eens zijn laatste zijn: hij heeft namelijk een week om een vrouw en kind te zoeken en zich voor te doen als gezinshoofd van het perfecte gezin.

Spy x FamilyWat volgt is een avontuur met de nodige actie, maar vooral veel misverstanden en intriges waarbij Endo een zeker luchtigheid houdt in zijn verhaal. Zo is de wees Anya, die dienstdoet als dochter, een op spionageseries verzotte telepaat die Twilight weet te koppelen aan Yor, een knappe vrouw van eenvoudige komaf die er naast haar baan in het gemeentehuis een dubbelleven op nahoudt als huurmoordenaar.

Een spion, een telepaat en een huurmoordenaar beginnen een gezin… dat moet wel de start zijn van een mop en in veel gevallen is dat ook zo. Bijvoorbeeld bij het eerste bezoek van het trio aan de eliteschool, waarbij ze ieder vanuit hun eigen kwaliteiten de gezinseer weten te redden op het moment dat een kudde losgeslagen koeien voorbijkomt. Ook een typische gezinswandeling ontaardt al snel in een strijd tegen lokale kruimeldieven.

Spy x FamilyHet gezinsleven in Spy x Family heeft weinig weg van het drama van een serie als The Americans over Russische spionnengezinnen in de Verenigde Staten. Daarvoor zijn de personages in deze manga te oppervlakkig. Op de achtergrond klinkt er wel degelijk een serieuzere toon door, bijvoorbeeld in de verwijzingen naar mensen die door familieleden verklikt zijn en de continue paranoia en angst voor afluisterapparatuur onder alle lagen van de bevolking. Deze verwijzing naar bijvoorbeeld het leven in de voormalige DDR is echter een diepere laag die vooral jongere lezers niet altijd als zodanig zullen meenemen in hun leesbeleving.

Langzamerhand weeft Endo in latere delen een steeds groter web van intrige waarin hij zijn dynamische tekenstijl met flitsende actie steeds vetter aanzet en de lezer zich ook het lot van de drie gezinsleden steeds meer gaat aantrekken. Zover komt het in de eerste delen van de tot nu toe 9 volumes tellende serie echter nog niet.

Tatsuya Endo – Spy x Family: vol 1. Viz Media. 220 pag. $ 9.99